У боксі створять окрему категорію для трансгендерних спортсменів

Дата: 30 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Всесвітня боксерська рада (WBS) має намір ввести боксерську категорію для трансгендерних людей. Це рішення пояснюється бажанням уникнути гіпотетичної ситуації, за якої в ринзі можуть зустрітись чоловік та жінка.

Про це розповів президент WBC Маурісіо Сулейман.

Трансгендерний боксер Патрісіо Манюель. Фото з відкритих джерел

“Ми збираємося  у 2023 році оголосити глобальний конкурс для тих, хто зацікавлений, створимо протоколи, почнемо консультації та, швидше за все, створимо лігу та турнір”, – сказав Сулейман.

До боїв у цій категорії допускатимуть трансбоксерів лише з однаковим визначенням гендеру за правилом “за народженням”. Тобто трансгендерний боєць, який при народженні значився чоловіком, зможе змагатися лише з іншим трансбійцем, якому також при народженні присвоєно статус чоловіка.

“У боксі ніколи не можна допускати, щоб чоловік бився з жінкою, незалежно від зміни гендеру. Навколо цього не повинно бути ніякої сірої зони, і ми хочемо підійти до цього питання з прозорістю і правильними рішеннями”, – зазначив президент WBC.

Нагадаємо, що у 2018 році у США трансгендерний боксер Патрісіо Манюель вперше в історії здобув перемогу в поєдинку з іншим боксером – Хьюго Агеларом.

Після трансгендерного переходу спортсмен зіткнувся з гомофобією: протягом двох років від поєдинків з ним відмовлялися десятки чоловіків. Єдиним боксером, що відгукнувся на пропозицію бою, став Агелар. Коли судді одностайно вирішили, що Манюель переміг свого суперника, глядачі в залі почали вигукувати образи. Проте спортсмен не розгубився та сказав, що ця перемога далася йому дорожче, ніж будь-хто може собі це уявити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter