У Білорусі журналісту Почобуту висунули обвинувачення: йому загрожує від 5 до 12 років тюрми

Дата: 05 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі активісту неофіційного Союзу поляків, журналісту Анджею Почобуту висунули обвинувачення за “розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої ворожнечі”, йому загрожує від 5 до 12 років ув’язнення.

Як повідомила Білоруська асоціація журналістів, влада заарештувала вже п’ять членів згаданого союзу.

Джерело: ru.hrodna.life

25 березня Генпрокуратура країни порушила кримінальні справи за тією ж статтею, що й проти Почобута, стосовно голови неофіційного Союзу поляків Анжеліки Борис й інших осіб, зокрема, Марії Тишковської, Ірени Бернацької й Анни Панішевої.

Білоруські силовики стверджують, що всі обвинувачувані, “позиціонуючи себе членами вищевказаного союзу, з 2018 року провели в Гродно і Гродненській області низку незаконних масових заходів із вшанування учасників антирадянських бандформувань, що діяли під час і після Великої Вітчизняної війни, які здійснювали грабежі, вбивства мирного населення Білорусі, знищення майна”.

Через затримання членів союзу МЗС Польщі викликало тимчасового повіреного в справах Білорусі та висловило протест у зв’язку з ситуацією.

25 березня президент Польщі Анджей Дуда розпочав переговори щодо цієї ситуації по лінії ООН, ОБСЄ та Ради Європи.

Нагадаємо, що між 18 і 27 березня влада Білорусі затримала щонайменше 16 журналістів і оштрафувала щонайменше трьох представників преси та заступника голови Білоруської асоціації журналістів Бориса Гарецького.

Усі затримані нещодавно висвітлювали акції протесту із закликом подати у відставку до нелегітимного президента Білорусі Олександра Лукашенка, які відбувалися в містах, де вони працюють.

Протести невдоволених фальсифікаціями на виборах президента тривають в Білорусі з 9 серпня. Перегони, за офіційними даними, виграв Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської.

Політв’язнями в країні вважають майже 300 осіб, зокрема активістів, правозахисників, лікарів та журналістів, яких влада переслідує за висвітлення порушень прав людини.

За даними правозахисників, загалом від репресій із серпня минулого року постраждали близько 30 тисяч білорусів. Щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти.

Минулого року тисячі білорусів подали звернення проти Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter