У Білорусі за тиждень затримали щонайменше 16 журналістів за висвітлення акцій протесту – КЗЖ

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Між 18 і 27 березня влада Білорусі затримала щонайменше 16 журналістів і оштрафувала щонайменше трьох представників преси та заступника голови Білоруської асоціації журналістів Бориса Гарецького.

Такі дані оприлюднив Комітет захисту журналістів (CPJ).

Джерело: epa

Усі затримані нещодавно висвітлювали акції протесту із закликом подати у відставку до нелегітимного президента Білорусі Олександра Лукашенка, які відбувалися в містах, де вони працюють.

Під вартою станом на 30 березня залишався лише політичний оглядач і продюсер телепрограми “Nad Niemnem”, яка розповідає про етнічну польську меншину в Білорусі для польського суспільного мовника TVP Polonia, Анджей Почобут.

Міліція провела обшук у квартирі журналіста в місті Городня 25 березня. Вилучено два ноутбуки, жорсткий диск, сім старих мобільних телефонів та кілька книжок польською мовою.

Згодом силовики доставили Почобута до Мінська, де утримують за підозрою в “розпалюванні расової, національної, релігійної чи соціальної ворожнечі”, розповіла його дружина Оксана. Вона заявила CPJ, що офіційних звинувачень її чоловіку не висунуто і назвала звинувачення білоруської влади на його адресу “абсурдними”.

Жінка заявила, що арешт може бути пов’язаний з висвітленням етнічної польської громади в Білорусі та членством у незалежній культурній організації “Союз поляків Білорусі”.

Протягом останнього року Почобут коментував та аналізував протести проти Лукашенка для регіональних новин і писав про них у своєму акаунті у Twitter, де має понад 12 тисяч підписників.

“Владі Білорусі слід назавжди припинити переслідування журналістів, обшук їхніх квартир і кидати їх до в’язниці за те, що вони просто виконували свою роботу”, – заявив директор програми CPJ Карлос Мартінес де ла Серна.

Він закликав білоруську владу негайно звільнити Почобута, зняти проти нього будь-які звинувачення, а також звільнити всіх ув’язнених журналістів і припинити кричущі спроби залякати представників преси та примусити замовкнути незалежні голоси в країні.

Серед тих, кого нещодавно переслідувала, затримувала та штрафувала білоруська міліція, – щонайменше шість журналістів: за їхній нібито зв’язок з незалежним супутниковим мовником “Белсат”. Їх звинуватили в незаконній роботі з організацією, аргументуючи це тим, що білоруський уряд ніколи не надавав телеканалу “Белсат” офіційної акредитації.

Так, з початку березня влада 10 разів штрафувала кореспондентку “Белсат” Аліну Скрабунову – щоразу за однаковими звинуваченнями у відсутності акредитації щодо різних матеріалів на загальну суму 7540 рублів (близько 2 867 дол.).

Цього ж місяця в Пінську міліція провела обшук у квартирах відеооператора Андрія Якимуша та репортера Віктора Ярошука, які працюють на незалежному вебсайті “Медіа Полісся” і також висвітлювали протести. Силовики вилучили в них обладнання, включно з камерами та мікрофонами, і звинуватили в роботі без акредитації.

У Бресті затримано позаштатних кореспондентів білоруського інформаційного агентства БелаПАН Алеся Левчука та Мілану Харитонову. Їх звинуватили в проведенні трансляції на “Белсат TV” без належної акредитації. Міліція вилучила їхні телефони, а потім відпустила. Офіційних звинувачень не було.

У Гродні міліція затримала ведучого телеканалу “Белсат” Павла Мажейку за те, що він нібито “розпалював расову, національну, релігійну або соціальну ворожнечу”.

Силовики провели обшук у будинку та вилучили комп’ютер і телефон редакторки незалежного вебсайту Hrodna.Life Ірини Новік, яка вважалася свідком щодо звинувачень проти Мажейки. Пізніше чоловіка звільнили без жодних звинувачень.

Під дії міліції також потрапив незалежний журналіст Сергій Аржанцев із Климовичів, який у соцмережах ділився звітами про свавілля міліції, виклики, з якими зіткнулися лікарі за висловлювання про урядову діяльність із пандемією COVID-19, а також доповіддю “Радіо Вільна Європа”, що фінансується Конгресом США, щодо низьких зарплат у Білорусі.

25 і 27 березня міліція затримала щонайменше 10 журналістів, які висвітлюють протести проти Лукашенка в Мінську. Всі вони згодом були звільнені, йдеться в повідомленні. Серед них журналістка Наталія Хомутовська (незалежна медіаплатформа “Імена”), фотограф російської газети “Известия” Павло Волков, кореспондент російської газети “Коммерсант” Кирило Кривошеєв, співробітник німецького мовника Deutsche Welle Ніколас Конноллі та інші.

Комітет захисту журналістів надіслав електронне повідомлення на адресу Міністерства внутрішніх справ Білорусі для коментарів, але відповіді не отримав.

Нагадаємо, що з 9 серпня в Білорусі не закінчуються акції протесту невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

Політв’язнями в країні вважають майже три сотні осіб, зокрема активістів, правозахисників, лікарів та журналістів, яких влада переслідує за висвітлення порушень прав людини. 

За даними правозахисників, загалом від репресій із серпня минулого року постраждали близько 30 тисяч білорусів. Щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. 

Минулого року тисячі білорусів подали звернення проти Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter