У Білорусі затримали блогера Дмитра Горбунова і оператора Павла Подобеда: причина невідома — CPJ

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі затримали блогера Дмитра Горбунова та оператора Павла Подобеда, причину цього влада диктатора Олександра Лукашенка не озвучила. 

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Дмитро Горбунов і Павло Подобед. Джерело: “Брестская газета”, БАЖ

Згідно з даними ЗМІ, житель Бреста Дмитро Горбунов 18 січня з’явився у відео, опублікованому провладним телеграм-каналом, який показав чоловіка під вартою. Коли саме його затримали, невідомо. На відео чоловік заявляє, що раніше працював з незалежними новинними сайтами “Брестская газета” і “Наша Нива”, знімав протести для “Брестської газети”. 

Водночас у телеграм-каналі стверджується, що Горбунов співпрацював із забороненим в Білорусі незалежним мовником Белсат TV, що базується в Польщі.

За даними Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), блогер допомагав керувати ютуб-каналом “Народний репортер”, який мав близько 42 тисяч підписників і висвітлював політику, поки не припинив оновлення в січні 2022 року.

Заступник голови БАЖ Борис Гарецький в коментарі CPJ сказав, що не має жодної інформації про нещодавню журналістську роботу Горбунова.

Це вже не перше затримання Горбунова: в березні 2017 року влада вже затримувала його на 15 діб за висвітлення протестів у Бресті.

Павла Подобеда, медійника, який раніше працював з незалежними ЗМІ, силовики затримали 20 січня в Мінську. В його квартирі провели обшук, і, за словами родичів, забрали комп’ютер оператора та інші носії інформації. Влада Лукашенка раніше вже затримувала Подобеда, зокрема 2020 року, за висвітлення протестів проти Лукашенка.

За даними БАЖ, достеменно невідомо, чи пов’язаний арешт Павла Подобеда з його колишньою професійною діяльністю.

CPJ закликала представників білоруської влади публічно розкрити причину арештів журналістів і забезпечити умови, за яких жоден журналіст не буде ув’язнений за свою роботу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Брестському обласному суді 19 січня оголосили вирок Дар’ї Лосик — дружині політв’язня Ігоря Лосика: два роки позбавлення волі в колонії загального режиму.

Жінку звинуватили у “сприянні екстремістській діяльності” за інтерв’ю про чоловіка телеканалу “Белсат” навесні 2022 року. Фрілансер-консультант “Радіо Свобода”, адміністратор опозиційного телеграм-каналу “РБ головного мозку” Ігор Лосик відбуває строк у Новополоцькому СІЗО, чотирирічну дочку сімейної пари Павлину забрали до себе бабуся та дідусь.

За даними “Репортерів без кордонів”, Білорусь посідає 153-те місце зі 180 у рейтингу свободи преси за 2022 рік. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter