У Білорусі засудили до страти працівника німецького Червоного Хреста

Дата: 21 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі суд Мінська засудив до смертної кари громадянина, працівника німецького Червоного Хреста Ріко Крігера, звинувативши його в “найманстві” та “тероризмі”.

Як повідомили на сайті білоруського правозахисного центру “Вясна”, чоловіку загрожує страта через розстріл.

Джерело: LinkedIn Ріко Крігера

Білоруська влада звинуватила німця за статтями “незаконні дії щодо вогнепальної зброї”, “приведення в непридатність транспорту або шляхів сполучення”, “створення або участь в екстремістському формуванні”, “агентурна діяльність”, “найманство” та “акт тероризму”.

За інформацією “Вясни”, Крігера визнали причетним до “вибуху з метою впливу на ухвалення рішень органами влади, залякування населення, дестабілізації громадського порядку”. Який саме вибух, білоруські силовики не пояснюють.

Справа військового лікаря стосується полку імені Кастуся Калиновського, а саме його структурного підрозділу іноземного механізованого батальйону “Західний”, стверджують правозахисники.

Відомо, що Крігер перебуває під вартою з 6 листопада 2023 року. За даними “Вясни”, народився він в Берліні, працював фельдшером у німецькому Червоному Хресті. Має малолітню дитину.

У LinkedIn Ріко Крігера вказано, що з 2021 року він є техніком швидкої медичної допомоги, а до цього був медбратом у Німеччині.

З 2014-го по 2017 рік працював охоронцем при посольстві США в Берліні. У пропагандистських росЗМІ чоловіка називають “найманцем, який воював у складі Сил оборони України”.

У коментарі росмедіа МЗС Білорусі заявило, що білоруські та німецькі дипломати проводять консультації щодо варіантів розвитку ситуації з Крігером.

Водночас у МЗС Німеччини наголосили, що смертна кара є “жорстоким і нелюдським видом покарання, який відкидається Німеччиною за будь-яких обставин”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Європейському Союзі засудили страту людини азотом, що вперше провели у США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter