У Білорусі заблокували сайт видання Tut.by через матеріали про фонд допомоги затриманим

Дата: 12 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Білорусі заблокувала сайт видання Tut.by через публікацію п’яти матеріалів про діяльність фонду BYSOL, який фінансово допомагав білорусам, що постраждали через участь в акціях протесту.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

У розпорядженні Tut.by є копія відповідного наказу Міністерства інформації Білорусі. Згідно із законом, у країні заборонене поширення інформації від імені організацій, які не пройшли державну реєстрацію. BYSOL є однією з таких організацій.

Фонд заснували у серпні 2020 року Олексій Леончик і Андрій Стрижак з метою допомагати затриманим під час мітингів білорусам. 

На думку правоохоронців, організація BYSOL “займається фінансуванням страйкомів підприємств, деструктивних дворових спільнот, так званих фондів медичної, спортивної та культурної солідарності“.

У Слідчому комітеті вважають, що BYSOL також фінансував “екстремістське формування, створене у вигляді об’єднання деструктивних дворових чатів“. Стрижак і Леончик оголошені в розшук.

Редакція Tut.by наголосила, що у всіх п’яти публікаціях була інформація про роботу фонду, але від його імені видання не виступало і не розміщувало реквізити для переказу грошей або заклики жертвувати кошти.

Відповідно до журналістських стандартів згадані матеріали не використовували одне джерело інформації, а залежно від теми там же використовувалася інформація від офіційних осіб і відомств країни, інших ЗМІ”, – повідомили журналісти.

Видання відзначає, що і раніше отримувало попередження від міністерства, але мало час на зміну матеріалів. У випадку з наказом Міністерства інформації Білорусі про блокування, журналістам не дали часу на реакцію.

Додамо, що влада Білорусі обмежує доступ до сайтів організацій, які намагаються допомогти затриманим під час масових акцій протестів.

Нагадаємо, що у квітні поточного року, Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу стосовно Андрія Стрижака та Олексія Леончика – засновників ініціатив BY_help і BYSOL, які фінансово допомагають білорусам, що постраждали через участь в акціях протесту. Чоловіків звинувачують у “фінансуванні діяльності екстремістського формування та підготовки осіб для участі в групових діях, що грубо порушують громадський порядок”.

Фотографія обкладинки: TUT.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter