У Білорусі за перепост статті затримали батька опозиційного письменника

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі на 13 діб затримали батька письменника і журналіста Саші Філіпенка, який 2020 року був вимушений вихати з країни.

Про це Філіпенко написав на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото з відкритих джерел

Як він розповів, затримання відбулося 9 листопада після обшуку.

“Семеро осіб з автоматами. Батька забрали. Матері сказали: “Скажіть спасибі синові“. Очевидно, що тиснуть на мене і хочуть, щоб я перестав висловлюватись у європейській пресі”.

Пізніше письменник повідомив, що батькові “дали 13 діб за перепост якоїсь статті “Зеркала” (це видання у Білорусі визнано “екстремістським”).

Саша Філіпенко – 39-річний білоруський письменник і журналіст, автор шести романів, зокрема “Колишній син”, “Червоний хрест”. Минулого року вийшов його новий роман “Кремулятор”, що розповідає про сталінські репресії на прикладі долі першого директора Донського крематорію в Москві в 1927–1941 рр.

Його книги перекладені англійською, французькою, італійською, німецькою та іншими мовами.

Письменник активно виступає проти режиму Лукашенка та російської агресії проти України.

2020 року він був змушений виїхати з країни, зараз мешкає у Швейцарії. У лютому 2022 року Філіпенко разом із лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською виступив на Мюнхенській конференції з безпеки.

Нагадаємо, на початку листопада у Білорусі засудили засновника та головного редактора регіональної незалежної газети “Региональная газета” Олександра Манцевича до чотирьох років ув’язнення за нібито дискредитацію країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter