У Білорусі за образу Лукашенка на два з половиною роки посадили в колонію журналіста Юрія Гладчука

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі суд Фрунзенського району Мінська ухвалив вирок Юрію Гладчуку – політв’язню та редактору спецпроєктів автомобільного порталу “Автобізнес”. За образу самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та “активну участь у діях, що грубо порушують громадський порядок” він має провести два з половиною роки в колонії. 

Про це повідомили правозахисники з центру “Вясна”. 

Фото: Вясна

Засудили Гладчука ще торік у грудні, однак про вирок стало відомо журналістам лише в лютому цього року. 

Чоловіка затримали минулого року разом з колегою Вадимом Зянкевичем та головною редакторкою “Автобізнесу” Юлією Мудревською. Остання вже відбуває “покарання” в колонії. 

На вирок Гладчуку відреагували в Комітеті захисту журналістів. 

“Білоруська влада не повинна оскаржувати апеляцію Гладчука, має зняти з нього всі звинувачення та звільнити його разом з усіма іншими ув’язненими журналістами”,закликав Карлос Мартінес де ла Серна, програмний директор комітету.

Правозахисники від 2020-го називають Білорусь однією з найнебезпечніших у світі країн для журналістів. Загалом торік правозахисники зафіксували у світі збільшення на 20% кількості ув’язнених журналістів та журналісток у порівнянні з 2021-м. В організації “Репортери без кордонів” казали, що ув’язнення саме журналісток – це сумна тенденція минулого року. 

Нагадаємо, що станом на грудень минулого року в Білорусі налічили 1 448 політв’язнів і їхня кількість стрімко зростає, кажуть правозахисники. До прикладу, лише за один місяць 2022-го такими визнали щонайменше 40 людей. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Білорусі почали активно судити так званих “рейкових партизанів”, що вчиняють диверсій на залізниці, якою йдуть потяги з російською військовою технікою. 

Фотографія обкладинки: Mikhail Svetlov / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter