У Білорусі українського журналіста Ігоря Карнея внесли до списку “екстремістів”

Дата: 28 Червня 2024
A+ A- Підписатися

28 червня Міністерство внутрішніх справ Білорусі додало ім’я журналіста Ігоря Карнея до оновленого списку осіб, причетних до екстремістської діяльності.

Цю інформацію підтвердила Білоруська асоціація журналістів.

Раніше Ігоря Карнея, засудженого до трьох років позбавлення волі за його професійну діяльність, направили до Шкловської колонії №17.

“Детектор медіа” пише, що Ігоря Карнея, який працював журналістом-фрилансером, затримали після обшуку в його квартирі 17 липня 2023 року. Під час обшуку правоохоронці вилучили його комп’ютер та інші цифрові носії. Спочатку родичам повідомили, що його затримали на 10 діб, але через кілька днів йому пред’явили звинувачення і перевели з ізолятора на Окрестіна в СІЗО №1 Мінська.

Причини затримання та звинувачення стали відомі лише після початку судового процесу. Державні ЗМІ повідомили, що причиною була співпраця Карнея з громадською організацією “Білоруська асоціація журналістів”, яку КДБ у 2023 році визнало “екстремістською організацією”.

22 березня 2024 року суддя Мінського міського суду Сергій Кацер визнав Ігоря Карнея винним за ч. 3 ст. 361-1 ККУ (участь в екстремістському формуванні). Його засудили до трьох років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 500 базових одиниць.

Карней намагався оскаржити вирок у Верховному Суді, але суд залишив рішення без змін і не задовольнив апеляційну скаргу.

Журналіст не погоджується з висунутими звинуваченнями. У своєму останньому слові перед вироком він зазначив, що працював у журналістиці майже 40 років, завжди дотримувався професійних стандартів і прагнув бути обʼєктивним та писати правду.

Нагадаємо, що у травні, на Форумі медійної спільноти Білорусі в Могильові, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в країні треба посилювати пропаганду та ідеологічну роботу, а також закликав не соромитися цих понять.

За словами Лукашенка, на Заході начебто переслідують і закривають медіа, які не погоджуються з діями влади, а журналістів “кидають до в’язниць”. Водночас жодного такого прикладу Лукашенко не навів.

Утім, порівняння з переслідуваннями журналістів його режимом він відкинув, заявивши, що в Білорусі “претензії до окремих журналістів були не через їхню думку чи позицію, а тому, що вони повелися як зрадники – почали ламати й руйнувати країну”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter