У Білорусі полк Калиновського визнали “терористичною організацією”

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі полк імені Кастуся Калиновського, бійці якого беруть участь у бойових діях на боці України, разом з усіма його підрозділами визнали “терористичною організацією”.

Про це повідомляє “Еўрарадыё”.

Фото: Укрінформ

Таке рішення ухвалив верховний суд Білорусі на підставі заяви, яку подав генеральний прокурор країни.

У заяві прокуратури стверджується, що учасники полку нібито брали участь у підготовці, організації та виконанні “терористичних актів” на території Білорусі.

До цього режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка вже зараховував цей полк до “екстремістських формувань”.

Полк, який входить до складу Збройних сил України, створили в березні 2022 року як батальйон, головною метою якого стала оборона України від російської агресії.

Його бійці брали активну участь у звільненні Херсонської області, захисті Сєвєродонецька, боях на Запорізькому напрямку, а також у боях за Бахмут. Наразі підрозділ діє на Сході України.

Полк назвали на честь Кастуся Калиновського – національного героя Білорусі та одного з ключових постатей Січневого повстання 1863 року, коли білоруси, поляки, литовці та українці виступили проти російської імперії.

Нагадаємо, що в Білорусі судитимуть білоруського підполковника Антона Черамних, який не підтримував війну РФ проти України. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Йому інкримінують “державну зраду особи, на яку поширюється статус військовослужбовця” (ч. 2 ст. 356 Кримінального кодексу Білорусі) та “розпалювання іншої соціальної ворожнечі” (ч. 3 ст. 130 Кримінального кодексу Білорусі). За цими статтями йому загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter