У Білорусі “держзраду” закидають офіцеру, який не підтримував війну РФ проти України

Дата: 05 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі за “державну зраду” судитимуть білоруського підполковника Антона Черамних, який не підтримував війну РФ проти України. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Про це повідомив Білоруський правозахисний центр “Вясна”.

Черамних був заступником командира 310 артилерійської групи з ідеологічної роботи 120 окремої гвардійської механізованої бригади. Наразі завдяки розповіді колишнього увʼязненого правозахисникам стало відомо, що Черамних перебуває в СІЗО. Обставини справи невідомі.

15 лютого чоловік постане перед судом у Мінську. Слухання проходитимуть у закритому режимі.

Йому інкримінують “державну зраду особи, на яку поширюється статус військовослужбовця” (ч. 2 ст. 356 Кримінального кодексу Білорусі) та “розпалювання іншої соціальної ворожнечі” (ч. 3 ст. 130 Кримінального кодексу Білорусі). За цими статтями йому загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі.

Раніше видання “Зеркало” опублікувало матеріал, у якому журналісти опитали товаришів по службі Черамних. Вони розповідали про нього як про офіцера, який “не хотів переказувати солдатам проросійські тези пропаганди, бо знав, що це неправда”.

Співрозмовник видання стверджував, що Черамних не приховував своєї позиції щодо війни в Україні, яку Антон “сприймав дуже близько до серця, бо бував у Києві”.

Нагадаємо, що в Білорусі в ніч на 9 січня від пневмонії помер політв’язень Вадим Грасько: з колонії “Вітьба” його доставили до лікарні, проте врятувати життя чоловіку лікарям не вдалося; йому було 50 років.

Вадима Граська затримали торік у квітні, незадовго до його дня народження. У серпні його засудили до трьох років колонії суворого режиму за кілька пожертвувань. Стаття звучить як “фінансування діяльності екстремістського формування”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter