У Білорусі 11 учасників “радикальних чатів” отримали від п’яти до дев’яти років колонії

Дата: 20 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Мінська ухвалив вирок 11 учасникам телеграм-чатів “радикального спрямування”. У свідченнях ідеться про декілька чатів, зокрема ОГСБ, “Подработка Минск”, 100, 101. Усіх учасників засудили на терміни від п’яти до дев’яти років колонії посиленого режиму.

Про це повідомляє Правозахисний центр “Весна”.

“19 липня 2021 року суддя Дмитро Остапенко ухвалив вироки 10 політв’язням, яких визнали винними за статтями 218, 293, 295 Кримінального кодексу (Білорусі. – Ред.). Їх позбавили волі на термін від п’яти до дев’яти років у колонії посиленого режиму“, – йдеться в повідомленні.

Усі фігуранти так званої справи “учасників телеграм-чатів радикального спрямування” отримали такі терміни, які запрошувало обвинувачення.

Під час оголошення вироків в’язні перебували в кайданках. Кілька з них, а також деякі слухачі в залі вигукнули “Живе Білорусь!”.

По п’ять років позбавлення волі в колонії посиленого режиму запросили для:

23-річного оптика Артема Косаківського;

37-річного Дмитра Ластовського;

31-річного Дмитра Жебуртовича;

Їх визнали винними за ч. 1 ст. 13 і ч. 2 ст. 293 КК Республіки Білорусь (приготування до участі в масових заворушеннях). 

По вісім років позбавлення волі в колонії посиленого режиму запросили для:

40-річного будівельника Павла Недбайла;

33-річного архітектора та дизайнера Ростислава Стефановича;

26-річного зварника Євгена Пропольського;

23-річного Олександра Рєзніка;

48-річного системного адміністратора Сергія Плоніса;

20-річного Артема Міцука;

Олександра Юрчика (не є політв’язнем, за даними “Весни”).

Їх визнали винними за ч. 1 ст. 13 і ч. 2 ст. 293 (приготування до участі в масових заворушеннях), а також за ч. 1 ст. 13 і ч. 3 ст. 218 (приготування до навмисного знищення або пошкодження майна організованою групою) КК РБ. 

Ще одного фігуранта справи, Юрія Белька, засуджено до дев’яти років колонії посиленого режиму. Його обвинувачували в тих самих злочинах, що й усіх інших фігурантів, плюс ч. 2 ст. 295 КК РБ (незаконні дії щодо вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухових речовин).

Декілька політв’язнів заявили про катування під час затримання або написання “щиросердих зізнань”.

За даними правозахисного центру “Весна”, загальна кількість політв’язнів у Білорусі станом на 19 липня – 561 особа.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження з тисячами затриманих.

Фотографія обкладинки: Правозахисний центр “Весна”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter