У Білорусі хочуть ув’язнити переможницю президентських виборів 2020-го Тихановську на 19 років

Дата: 27 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі державний обвинувач запросив для лідерки опозиції Світлани Тихановської 19 років колонії. 

Про це повідомляє Белта. 

Білоруси збирають підписи за кандидатку в президентки Світлану Тихановську

Також 19 років колонії обвинувачення запросило для Павла Латушка – колишнього міністра культури Білорусі та ще одного лідера опозиції.

Іншими обвинуваченими в справі є Марія Мороз, Ольга Ковалькова та Сергій Дилевський. Їх хочуть ув’язнити на 12 років. 

Додатково Тихановській просять призначити штраф у 37 тисяч білоруських рублів, а Латушка – оштрафувати на 10 тисяч доларів та позбавити на п’ять років права обіймати певні посади. 

Світлана Тихановська – переможниця президентських виборів у Білорусі 2020 року. Вона не збиралася балотуватися на цей пост до того, поки її чоловіка – політика Сергія Тихановського – не затримали білоруські силовики. Він досі перебуває в країні, де його відправили до колонії на 18 років. 

Спочатку Тихановська вивезла з Білорусі дітей, адже їй, телефонуючи з українського номера, погрожували арештувати та забрати їх. Згодом вона була змушена покинути країну вже сама. 

Нагадаємо, що після фальсифікації виборів у Білорусі спалахнули протести. Самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку вдалося придушити їх та розпочати після цього масові репресії. 

Станом на грудень минулого року в Білорусі налічили 1 448 політв’язнів, і їхня кількість стрімко зростає, кажуть правозахисники. До прикладу, лише за один місяць 2022-го такими визнали щонайменше 40 людей. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Білорусі почали активно судити ще й так званих “рейкових партизанів”, що вчиняють диверсії на залізниці, якою йдуть потяги з російською військовою технікою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter