У Білорусі головну редакторку “Нового часу” Оксану Колб засудили до 2,5 року обмеження волі

Дата: 16 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі головну редакторку видання “Новы час” Оксану Колб засудили до 2,5 року обмеження волі зі скеруванням до виправного закладу відкритого типу.

Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Оксана Колб. Фото: БАЖ

Жінку відпустили з зали суду одразу після оголошення вироку.

Журналістку затримали 20 квітня, її звинуватили за статтею 342 частиною 1 Кримінального кодексу Білорусі — “Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них” — за участь в марші 16 серпня 2020 року. Відтоді вона перебувала за ґратами.

Одразу після судового засідання — перша світлина Оксани Колб на волі. Джерело: “Новы час”

Видання активно висвітлювало події та протести в Білорусі проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка із серпня 2020 року, а їхні журналісти зазнавали переслідувань з боку місцевої влади.

Так, у листопаді 2020 року фотокореспонденти газети “Новы час” були затримані кілька разів під час висвітлення акцій протесту в Мінську. Одну з них, Яну Трусило, затримували двічі й засудили загалом до 28 діб адміністративного арешту. Фотограф видання Дмитро Дмитрієв також був затриманий кілька разів. У листопаді 2020-го його заарештували на 10 діб, а в серпні 2021-го – на 15.

Із січня 2021 року в Білорусі “Новы час” відмовляються продавати газетні кіоски, із червня 2021-го на неї неможливо підписатися через пошту.

У серпні 2021-го приватна типографія відмовилася друкувати газети, після чого видання оголосило, що повністю переходить в онлайн.

У рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” Білорусь посідає 153-тє місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter