У Білорусі двох блогерів засудили до трьох років позбавлення волі

Дата: 14 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруських блогерів Сергія Петрухіна та Олександра Кабанова Жовтневий суд Могильова засудив до трьох років колонії загального режиму. Активність блогерів у соцмережах, на думку слідства, сприяла активізації протестів, що спалахнули після виборів президента у 2020 році.

 Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Сергій Петрухін та Олександр Кабанов

Суд визнав Сергія Петрухіна та Олександра Кабанова винними в організації групових дій, які грубо порушували громадський порядок (стаття 342 Кримінального кодексу), та образі представника влади під час виконання ним службових обов’язків (стаття 369 Кримінального кодексу). Петрухіна засудили за образу судді Брестського обласного суду Андрія Лещанки (ст. 391 КК). 

Відповідачі повинні виплатити по 750 рублів компенсації моральної шкоди співробітнику могильовського спецпідрозділу Віталію Автушенку, якого, на думку слідства, образила публікація блогерів у соціальних мережах. Вирок може бути оскаржений упродовж 10 днів.

Правозахисники вже визнали блогерів політичними в’язнями. Петрухін і Кабанов не визнають себе винними в інкримінованих злочинах і вважають, що справу проти них сфабриковано.

Уся справа шита білими нитками й розвалиться відразу в незалежному, нецирковому суді, який, сподіваюся, невдовзі буде. “Судді” нагадую про присягу, яку вона давала білоруському народу, де вона обіцяла здійснювати правосуддя, підкоряючись тільки Конституції Республіці Білорусь, і бути неупередженою і справедливою. Я вірю у вас і в статті 22 КПК“, – написав у свідченнях Сергій Петрухін.

Нагадаємо, що протести невдоволених фальсифікаціями на виборах президента тривають у Білорусі з 9 серпня. Перегони, за офіційними даними, виграв Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської.

Політв’язнями в країні вважають майже 300 осіб, зокрема активістів, правозахисників, лікарів та журналістів, яких влада переслідує за висвітлення порушень прав людини.

За даними правозахисників, загалом від репресій із серпня минулого року постраждали близько 30 тисяч білорусів. Щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти.

Минулого року тисячі білорусів подали звернення проти Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження із затриманими.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter