Білоруса засудили до чотирьох років обмеження волі за погрозу вбивством російському пропагандисту

Дата: 14 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруський суд виніс обвинувальний вирок щодо мінчанина Святослава Лепешева – 4 роки обмеження волі за погрозу вбивством співробітнику російського пропагандистського каналу RT Костянтину Придибайлу та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”.

Святослав Лепешев. Джерело: spring96.org

За даними слідства, 14 вересня 2020 року Лепешев телефонував Придибайлу, “маючи намір на погрозу вбивством, заподіянням тяжких тілесних ушкоджень“. Як стверджує сторона звинувачення, обвинувачений в цей момент був у стані алкогольного сп’яніння. 

Придибайло сприйняв погрози як реальні. У суді зачитали стенограму цього дзвінка. В розмові звучали слова “готуйся“, “тобі не жити“, “ми до тебе приїдемо” та інше.

Суд визнав Лепешева винним в розпалюванні національної ворожнечі. Слідство з’ясувало, що він розмістив на сайтах “Обговорюй” і “Питай” повідомлення, “в яких є негативна оцінка людини і групи людей, об’єднаних за національністю – росіяни“.

Обвинувачений також має сплатити компенсацію 3 тисячі білоруських рублів (близько $1200).

Лепешев частково визнав провину. Він заявив, що не має негативу до якоїсь національності, зокрема до росіян. Додав, що його дружина також росіянка, але у них були розбіжності в поглядах, оскільки вона підтримувала окупацію Криму, а він ні. 

Коли суддя попросила його пояснити, що він має на увазі під словом “ватник“, Лепешев відповів, що це “російський окупант, який бере участь у бойових діях на території “ДНР” і “ЛНР”, який виношує ідею захоплення землі з метою відновлення комунізму“.

Костянтин Придибайло в суді заявив, що після публікації його особистих даних в “Чорній книзі Білорусі”, йому надійшло понад сто дзвінків і повідомлень з погрозами та образами.

Нагадаємо, білоруський суд визнав 26-річну жительку міста Новополоцька Тетяну Людську винною за статтею “Образа представника влади”. Суддя призначила їй покарання терміном на 3 роки обмеження волі без скерування у виправний заклад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter