У Білорусі блогера засудили до 13 років колонії за “розпалювання ворожнечі”

Дата: 17 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі суд Мінська 17 грудня засудив блогера Едуарда Пальчиса до 13 років колонії посиленого режиму одразу за кількома статтями Кримінального кодексу країни.

Про це повідомили на сайті правозахисного центру “Вясна”.

Едуард Пальчис. Джерело: dw.com

Чоловіка звинуватили за статтями “Організація масових заворушень”, “Організація дій, що грубо порушують громадський порядок”, “Розпалювання соціальної ворожнечі” та “Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь”.

Як стверджувала сторона обвинувачення, публікації у телеграм-каналі блогера PALCHYS та однойменному ютуб-каналі були спрямовані на “розпалювання соціальної ворожнечі та ворожнечі за ознакою професійної належності”, зокрема щодо силовиків та посадовців.

Водночас слідчі зазначили, що Пальчис повідомляв про місце та час майбутніх протестних акцій, а також нібито навчав та готував їхніх потенційних учасників. Вони кваліфікували це як “організацію масових заворушень та грубого порушення порядку”.

Також блогера звинуватили в тому, що той нібито створював та розповсюджував в інтернеті матеріали, спрямовані на дестабілізацію ситуації – “з метою полегшити подальше захоплення державної влади в Білорусі неконституційним шляхом іншими особами”.

20 квітня нинішнього року суд Партизанського району Мінська визнав телеграм-канал PALCHYS екстремістським.

Самого Пальчиса затримали в Білорусі ще у вересні 2020 року та засудили до 30 діб адміністративного арешту. Після того як цей термін сплив, його не відпустили, а порушили проти нього кримінальну справу за статтею про організацію масових заворушень.

Дружина блогера Вікторія Пальчис після повідомлень про це виїхала з Білорусі.

Білоруські правозахисники визнали Пальчиса політв’язнем. За час, поки він перебуває під вартою, у нього народилася дочка, 16 грудня їй виповнився один рік.

Нагадаємо, що тиск на свободу преси в країні посилився після початку протестів незгодних з обранням Олександра Лукашенка президентом Білорусі в серпні 2020 року. Більшість демократичних країн не визнала оголошених результатів.

У рейтингу свободи преси – 2021 від міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Білорусь посіла 158-ме місце зі 180 країн через “безпрецедентні репресії проти журналістів для приховання масштабів акцій протесту проти оголошених результатів президентських виборів”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Гомельський міський суд відправив на 18 років до колонії суворого режиму опозиціонера та чоловіка неофіційної переможниці президентських виборів Світлани Тихановської Сергія.

Разом з ним багаторічні вироки отримали також Ігор Лосик, Микола Статкевич, Володимир Циганович, Артем Саков та Дмитро Попов, які були фігурантами так званої справи Тихановського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter