У безпековій угоді між Україною та Нідерландами є пункт про обов’язок ратифікувати Римський статут

Дата: 03 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В угоді про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Нідерландами окремим пунктом згадали про зобов’язання України ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду. 

Текст угоди опублікували на сайті Офісу президента. 

Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Фото: Офіс президента

Норма міститься у пункті 7 “Сприяння притягненню до відповідальності”. 

Україна має ратифікувати статут включно з поправками щодо злочину агресії, ухваленими Конференцією з перегляду Римського статуту у 2010 році. 

Схожі пункти щодо зобов’язання ратифікувати Римський статут містяться й в інших безпекових угодах, наприклад, з Німеччиною. 

Українські правозахисники вже 10 років закликають владу ратифікувати Римський статут, а те, чому він важливий, можете прочитати за посиланням

Прохання ратифікувати документ отримували як президент Петро Порошенко, так і Володимир Зеленський. Річ у тім, що для ратифікації потрібно зареєструвати відповідний законопроєкт, але подати його на розгляд парламенту може лише президент України. Це регулює стаття 4 Закону “Про міжнародні договори України”. 

Ратифікація Римського статуту є зобов’язанням України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Нагадаємо, кілька років тому чинний міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна вже ратифікувала Римський статут. У відповідь на це правозахисники порадили посадовцю детальніше розібратись у питанні. 

Судячи із соціологічних опитувань, для 75% українців основною метою правосуддя щодо злочинів Росії в Україні є справедливе покарання винних. 

ZMINA разом з експертами-правниками розбиралася, як працює Міжнародний кримінальний суд в Україні, з якими проблемами він зіткнувся та чим іще, окрім розслідувань, займається. Детальніше про це можете почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter