У березні правозахисники зафіксували сплеск насильства проти жінок-журналісток у світі

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У березні коаліція “Жінки в журналістиці” (CFWIJ) зареєстровала 111 нападів, переслідувань та арештів журналісток у всьому світі, чотири жінки загинули.

Про це йдеться в щомісячному звіті коаліції.

Джерело: pixabay.com

У документі наголошується на тому, що це найвища кількість відповідних інцидентів, яку коли-небудь фіксувала організація за один місяць.

“Березень виявився черговим важким місяцем для свободи преси. Він відзначився мерзенною кампанією дезінформації проти жінок-журналісток у Пакистані та нападом на члена команди CFWIJ Серен Іскіт під час моніторингу безпеки жінок-журналісток на Жіночому марші проти відмови від Стамбульської конвенції в Туреччині”, – йдеться в повідомленні.

Цього місяця в Афганістані загинули три жінки – працівниці ЗМІ, їх розстріляли терористи, а фотографиня Лінн Мюррей стала однією з десяти жертв масового розстрілу в продуктовому магазині в місті Боулдер (штат Колорадо, США).

Також у коаліції проінформували про 21 випадок тиску на жінок на роботі, 13 домагань, п’ять арештів, сім організованих кампаній з тролінгу та чотири фізичні напади тощо; 33 жінки були звільнені з роботи.

У CFWIJ наголосили на тому, що ретельно відстежують та документують випадки насильства щодо журналісток, аналізують напади на них та спроби придушити свободу преси. Мета їхньої діяльності – встановлення справедливості щодо журналісток, яких убивали та які зазнали погроз, нападів і переслідувань за професійну діяльність.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що впродовж останніх 30 років у світі, за даними Міжнародної федерації журналістів (IFJ), сталося 2680 убивств журналістів. Минулого року в 16 країнах зафіксували 65 убивств медіапрацівників.

За даними правозахисної організації  “Репортери без кордонів” (RSF), у 2020 році через професійну діяльність у світі вбито 50 працівників медіа.

Як повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ), кількість працівників медіа, убитих за свою професійну діяльність, зросла у 2020-му вдвічі в порівнянні з попереднім роком. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter