У березні окупанти скоїли 155 злочинів проти медіа та журналістів – ІМІ

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У березні 2022 року російські окупанти скоїли 155 злочинів проти медіа і журналістів на території України.

Таку статистику наводить Інститут масової інформації.

Фото автора Knelstrom ltd Pexels

Серед цих злочинів – убивства, обстріли та поранення журналістів, погрози, переслідування, викрадення медійників, обстріли й захоплення телевеж, хакерські атаки на сайти медіа, обстріли офісів, вимкнення українського мовлення, блокування доступу до сайтів українських медіа в Росії та окупованому Криму.

За даними ІМІ, поранення в березні внаслідок російських обстрілів отримали щонайменше шестеро журналістів.

Зафіксовано вісім випадків захоплення та викрадення журналістів, у полоні опинилися щонайменше 10 журналістів. Більшість із них звільнено, доля одного – Дмитра Хилюка – досі невідома.

Під час виконання професійних обов’язків від рук окупантів загинули троє українських та троє іноземних журналістів, дві жінки та четверо чоловіків:

Євген Сакун, оператор телеканалу LIVE (загинув 1 березня під час російського ракетного обстрілу телевежі в Києві).

Брент Рено, колишній кореспондент The New York Times (розстріляний росіянами 13 березня в Ірпені на блокпосту).

П’єр Закжевскі, оператор телеканалу Fox News, громадянин Ірландії (загинув 14 березня під час артилерійського обстрілу російських військ у селі Горенка Київської області).

Олександра Кувшинова, українська фіксерка, журналістка (загинула 14 березня разом з П’єром Закжевскі під час артилерійського обстрілу з боку російських військ у селі Горенка Київської області).

Оксана Бауліна, журналістка російського The Insider, Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального (загинула 23 березня під російським обстрілом у Києві, виконуючи редакційне завдання).

Максим Левін – український фотожурналіст-фрілансер зник 13 березня, 1 квітня його знайшли вбитим.

Поранення отримали щонайменше шестеро журналістів:

Гійом Бріке, швейцарський журналіст (дістав поранення 6 березня в Миколаївській області внаслідок російського обстрілу авто, в якому він перебував. Його також пограбували. Водночас окупанти чітко бачили знак “преса” на автомобілі).

Мар’ян Кушнір, кореспондент Радіо Свобода (отримав поранення внаслідок ракетного обстрілу 11 березня поблизу Києва).

Хуан Дієго Еррера Арредондо, американський журналіст (поранення отримав 13 березня в Ірпені під Києвом внаслідок обстрілу російських військ).

Бенджамін Голл, кореспондент американського телеканалу Fox News (був госпіталізований з важким пораненням, яке отримав 14 березня під час підготовки репортажу під Києвом).

Андрій Цаплієнко, журналіст “ТСН. Тижня” телеканалу 1+1 (отримав 25 березня осколкове поранення під час обстрілу російськими військами колони цивільного населення в Чернігівській області).

Олександр Навроцький, кінооператор (отримав тяжке поранення 26 березня ноги під час знімання на Київщині під обстрілом градами).

Також російські окупанти викрадали:

Фіксера французького радіо Radio France Нікіту (ім’я змінено). Це сталося 5 березня в селищі в центральній Україні, його катували й протримали в полоні дев’ять днів.

Журналістку Громадського Вікторію Рощину – її росіяни відпустили 21 березня.

Журналіста Олега Батурина: він зник 12 березня, 20 березня його відпустили.

Юлію Ольховську, журналістку газети “Мелітопольські відомості”, – викрали її 21 березня, того ж дня відпустили.

Любов Чайку, журналістку газети “Мелітопольські відомості”, – викрали 21 березня, того ж дня відпустили.

Михайла Кумка, видавця газети “Мелітопольські відомості”, – викрали 21 березня, того ж дня відпустили.

Євгенію Борян, випускового редактора газети “Мелітопольські відомості”, – викрали 21 березня, того ж дня відпустили.

Батька журналістки, директорки “Головної газети Мелітополя”, сайту “РІА-Мелітополь” Світлани Залізецької взяли в заручники, 25 березня відпустили.

Запорізьку журналістку Ірину Дубченко взяли в полон і вивезли до Донецька (у квітні її звільнили).

Також окупанти обстріляли дев’ять телевеж у семи регіонах України: Київ та село Винарівка (Київщина), Харків (двічі вдарили по телевежі), Рівне, Вінниця, Коростень (Житомирщина), Лисичанськ (Луганщина), Білопілля (Сумщина), Ізюм (Харківська область). Унаслідок російських авіаударів повністю або частково в цих регіонах зникало українське мовлення.

Водночас росіяни захоплювали редакції українських медіа та вмикали російські канали: примусово відімкнули Херсон та Мелітополь від українського мовлення, будівлю Суспільного в Херсоні окупанти замінували.

Зафіксовано численні DDoS-атаки на сайти українських онлайн-медіа та громадських організацій, які висвітлюють війну Росії проти України.

Джерело: imi.org.ua

Раніше ZMINA повідомляла про те, що редакції українських ЗМІ масово отримують листи з погрозами про сурові допити та отримання вже незабаром тюремних термінів за “тероризм” та “екстремізм”.

Про отримання таких листів повідомили онлайн-видання “Європейська правда”, Запорізький сайт 061.ua, Главком та інші.  

Фотографія обкладинки: Evgeniy Maloletka/АР

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter