У Бельгії стурбовані через пошук постійного житла для 60 тисяч українських біженців

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

60 тисяч українських біженців отримали тимчасовий захист у Бельгії після того, як росіяни вчинили повномасштабне вторгнення в Україну. Однак проблема з розселенням українців на постійне проживання залишається актуальною та загострюється. 

Про це заявив представник транзитного центру Йоахім Деман у коментарі виданню “The Brussels Times”.

Фото: Karpat.in.ua

В Офісі з імміграції повідомляють, що з початку повномасштабної війни тимчасовий притулок у Бельгії отримали 59 143 особи з України, з них майже 58 тисяч – громадяни України. Рекордна кількість людей потрапила до Бельгії у квітні – 26,5 тисяч.

Прибулих українців спершу селили в тимчасовому центрі проживання в Брюсселі, яким опікується фламандський відділ Червоного Хреста в співпраці з державними відомствами. Це житло передбачалося лише як тимчасовий варіант, проте в підсумку вже чверть людей живе там понад чотири місяці, 35% – більш ніж місяць. 

Речник транзитного центру Йоахім Деман розповів, що центр уже майже заповнений і через потребу поступово звільняти місце для потенційних нових біженців українців просять починати шукати житло самостійно, а також порушили питання про рівномірніший розподіл людей між Фландрією, Брюсселем і Валлонією.

Нагадаємо, що Європейська комісія продовжить ще на один рік правила приймання і надання захисту українським біженцям. Ці правила дають українцям право на роботу, житло, освіту, медичну допомогу в країнах ЄС. Крім того, громадяни, які повернуться до України, не втрачатимуть статусу тимчасового захисту в європейських країнах.

Водночас у Німеччині заявили про “практично вичерпані” можливості з приймання біженців. За словами бургомістра, близько 340 тисяч громадян України отримали першочергову допомогу в Берліні, а 100 тисяч залишаються в столиці. Крім того, Берліну необхідна фінансова підтримка, щоб покрити великі витрати й справедливо розподілити біженців по федеральних землях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter