У Бабиному Яру відбулася церемонія памʼяті до 83-х роковин трагедії

Дата: 29 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

29 вересня у Києві відбулася церемонія памʼяті до 83-х роковин трагедії у Бабиному Яру. У роки Другої світової війни цей день став символом Голокосту, адже саме 29 вересня 1941 року нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Того дня вони розстріляли понад 22 тисячі людей.

Цьогоріч церемонія вшанування відбулася за участі глави держави Володимира Зеленського на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”, повідомили у пресслужбі президента.

Джерело: пресслужба президента

У 2005 році, згідно з указом Президента України, 29 вересня було офіційно проголошено Днем пам’яті жертв Бабиного Яру.

Бабин Яр – страшний символ того, що найжахливіші злочини відбуваються тоді, коли світ обирає не помічати, мовчати, бути байдужим, бути недостатньо рішучим, аби дати злу гідну відсіч. Коли очі світу заплющені, людяність програє”, написав Зеленський в телеграм-каналі.

Президент наголосив, що трагедія Бабиного Яру є “наочним доказом звірства, на яке спроможні режими на чолі з вождями, що тримаються на залякуванні та насильстві”.

“У будь-які часи вони нічим не відрізняються. Але має відрізнятися реакція світу. Це те, чого світ повинен був навчитись. Треба стояти на сторожі людяності, життя і справедливості”, – наголосив Зеленський.

Джерело: пресслужба президента

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також закликав “світ не має допустити відродження зла і повторення подібних злочинів у майбутньому”.

“У трагічну річницю масового розстрілу в Бабиному Яру ми передусім шануємо памʼять невинних жертв нацистського режиму. 83 роки тому тисячі людей були свідомо вбиті лише за етнічною ознакою. Сьогоднішній день — нагадування всьому світові про велику трагедію, про нелюдську жорстокість та ненависть до життя, що не знає меж. Вічна памʼять усім невинним жертвам”, – написав він.

Про 83-ті роковини трагедії у Бабиному Яру написав і Омбудсман Дмитро Лубінець:

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв Бабиного Яру – місця, де історія залишила свої найжахливіші сліди. У ці дні 1941 року були безжально знищені тисячі невинних життів лише через їхню національність, віру чи переконання. Це не лише трагедія одного народу, це трагедія всього людства. Вона нагадує нам про важливість пам’ятати минуле, аби не допустити подібного в майбутньому. Схиляємо голови перед тими, хто став жертвою нелюдської жорстокості, і закликаємо до збереження миру та людяності у нашому світі“.

В МЗС також закликали світову спільноту підкріпити їх конкретними діями на підтримку України, яка протистоїть російській агресії.

Джерело: пресслужба президента

“Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї й роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, “саботажники”, порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова”,йдеться в документальних матеріалах Українського інституту національної пам‘яті.

Пік розстрілів припав на 29–30 вересня, коли загинули 33 771 особа.

Цього дня у 1941 році в урочищі Бабин Яр німецькі нацисти розстріляли близько 22 тисяч невинних людей. Інших загнали на ніч у порожні гаражі на вулиці Табірній (сучасна Дорогожицька) і вбили 30 вересня. Наймолодшій жертві було лише три дні, а найстаршій — 103 роки. 

29 вересня у Києві відбулася низка заходів до 83-х роковин масових розстрілів у Бабиному Яру.

У виставковому центрі НІМЗ “Бабин Яр” о 12:00 відкрилася виставка “Хтось був сусідом: Вибір, людська поведінка та Голокост“. Експозиція містить фотоматеріали, спогади очевидців, історичні відомості щодо політики нацистів.

У Національній філармонії відбудеться концерт-меморіал у виконанні Національного симфонічного оркестру України. Симфонія № 1 “Пам’яті мучеників Бабиного Яру” Дмитра Клебанова.

О 16.00  традиційно відбувся міжконфесійний молитовний захід за участі глав церков, духовних лідерів юдейських громад, представників органів влади та громадськості на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” поряд із пам’ятним знаком “Менора”.

Читайте також: Євреї у Києві: дискримінаційна політика, Бабин Яр та примусові роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter