У Авдіївці росіяни, ймовірно, розстріляли шістьох поранених українських бійців, трьох із них упізнали рідні

Дата: 18 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Авдіївці на Донеччині російські військові, ймовірно, розстріляли шістьох поранених українських бійців, трьох з них упізнали рідні.

Про це повідомив головред видання “Цензор.Нет” Юрій Бутусов у фейсбуку.

Джерело: depositphotos

Журналіст уточнив, що це були військовослужбовці 110 механізованої бригади, яких залишили під час прориву з опорного пункту “Зеніт” під Авдіївкою 14 лютого.

“Ці поранені не могли пересуватись самостійно, засоби евакуації для їх вивозу були відсутні. Через повне оточення “Зеніту” якась техніка проїхати для евакуації не змогла”, – написав він.

16 лютого росіяни оприлюднили відео пʼяти загиблих українських військових на цьому опорному пункті, їхні тіла були звалені у воду. Родичі упізнали трьох: Георгія Павлова, Андрія Дубницького та Івана Житника.

Про долю трьох інших поранених, які потрапили у полон на “Зеніті”, нічого не відомо. Упізнати усі тіла на російському відео неможливо, повідомив журналіст.

“Таким чином, російські військові розстріляли безпомічних неозброєних поранених, яких захопили у полон, і які не могли пересуватись”, – сказав Бутусов.

Журналісти видання “Слідство.Інфо” поговорили з матір’ю, дружиною і сестрою трьох загиблих українських захисників, яких залишили на позиції “Зеніт” пораненими. Сестра Івана Житника з позивним “Джанго” впізнала його тіло за одягом і пляшкою води, яку той тримав, коли військових виводили з шахти росіяни. Іван якраз розмовляв з рідними по відеозвʼязку, коли окупанти зайшли в їхній імпровізований шпиталь у шахті.

Росіяни розстріляли поранених українських бійців у Авдіївці 30-річний молодший сержант та бойовий медик Іван Житник з позивним “Джанго”. Джерело: “Слідство-Інфо”

Бійця бригади Андрія Дубницького з позивним “Байрактар” упізнали за татуюванням у формі хреста на руці його побратим Віктор Біляк і дружина Людмила.

Андрій Дубницький з позивним “Байрактар”. Джерело: “Слідство.Інфо”

Георгія Павлова з позивним “Панда” на російському відео впізнала мама Інна.

Георгій Павлов з позивним “Панда”. Джерело: “Слідство.Інфо”

Про розстріл росіянами шістьох українських військовополонених на позиції “Зеніт” 18 лютого повідомили у телеграмі проєкту DeepState. Таке відео напередодні ширили окупанти в мережі.

У DeepState стверджують, що рішення про відхід бійців довго не ухвалювали, аж поки 13 лютого не почали закінчуватися боєприпаси й запаси води.

14 лютого почався вихід малими групами, пораненим пообіцяли евакуацію наступного дня. З пʼятьма пораненими залишився один із вцілілих бійців, ймовірно, Георгій Павлов.

16 лютого росіяни оприлюднили в інтернеті кадри з розстріляними бійцями.

До цієї трагедії призвела “серія помилок і затягування з рішучими діями” з боку українських командирів, а ворог вчергове довів, що йому байдуже на всі правила війни, заявили у DeepState.

Журналісти “Слідства.Інфо” звернулися по коментар у пресслужбу 110 окремої механізованої бригади. Там сказали, що інформацію треба перевіряти.

“Я не можу ні підтвердити, ні заперечити, треба перевірка, верифікація. Штатний розпис — це інформація для службового користування, в мене немає доступу до цієї інформації… Я бачив це відео, але якби це була правда, росіяни вже з цього розігнали б істерику, що ми кинули поранених. Це можуть бути хлопці з іншої позиції, інших місць, іншого часу”, – сказав представник бригади.

Нагадаємо, що окупанти захопили позицію “Зеніт” на південному сході Авдіївки 15 лютого 2024 року.

В ніч з 16-го на 17 лютого Головнокомандувач армії Олександр Сирський заявив, що ЗСУ вийшли з Авдіївки.

Командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ ЗСУ “Таврія” бригадний генерал Олександр Тарнавський написав у своєму телеграмі, що вихід особового складу з Авдіївки “відбувався відповідно до плану, розробленого з урахуванням різних сценаріїв та можливої зміни оперативної обстановки”.

Водночас, за його словами, деяка кількість українських військовослужбовців потрапила в полон. 

Нагадаємо, що загалом ООН вже задокументувала страти шести українських військовополонених, які сталися до 1 лютого 2023 року. Серед них є випадки страт, відео яких оприлюднили в мережі 6 березня та 11 квітня 2023 року відповідно. На першому відео російські військові застрелили українського військовополоненого після того, як він сказав: “Слава Україні!”.

На другому російський окупант обезголовив українського військового.

ООН каже, що має обґрунтовані підстави вважати, що обидва відеозаписи є автентичними та були зняті, швидше за все, до 1 лютого 2023 року.

Також у звіті зазначили, що у вересні 2022 року російський військовий застрелив українського військовополоненого, у якого була поранена нога. Це сталося після того, як той наступив на міну, – окупанти змушували його виконувати небезпечну роботу поблизу передової позиції.

Іншого українського військовополоненого застрелили, коли він відмовився виконувати таку роботу. Обидва полонених були на території Донецької області в серпні 2022 року.

Також після захоплення села Слобода Чернігівської області 9 березня 2022 року російські окупанти полонили двох українських військовослужбовців, які переховувалися в цивільній будівлі. 31 березня 2022 року їхні тіла знайшли з вогнепальними пораненнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter