В Афганістані під час протестів проти талібів постраждали журналісти

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані під час протестів 18 серпня проти нового режиму талібів постраждали журналіст і оператор місцевих інформагентств.

Про це повідомляє Associated Press.

Джерело: apnews.com

Як розповів потерпілий – репортер Бабрак Амірзада, – таліби побили його та телеоператора під час висвітлення акції в місті Джелалабад, за 150 км від Кабула, коли демонстранти намагалися підняти національний прапор Афганістану на міській площі.

Загалом ЗМІ пишуть про трьох убитих та понад десять поранених під час цієї акції. Таліби застосували проти людей кийки та вогнепальну зброю.

За інформацією ВВС, акції протесту в Джелалабаді почалися в середу вранці. Місто в провінції Нангархар таліби захопили в неділю без бойових дій. Його захоплення означало, що “Талібан” забезпечив контроль ключових доріг, що з’єднують Афганістан з Пакистаном.

Раніше ZMINA з посиланням на афганські телеканали також повідомляла про трьох загиблих у Джелалабаді під час протестів. Репортер з Кабула сказав, що “досить значна частина” жителів міста протистояла заміні державного прапора Афганістану в місті на прапор талібів.

Відеоматеріали, опубліковані в інтернеті та подані засобами масової інформації, демонструють сотні людей у ​​Джелалабаді з чорно-червоно-зеленими прапорами, вони несуть їх вулицями та вивішують на дахах.

Також відомо, що таліби раніше заявляли, що не чинитимуть перешкод роботі ЗМІ та журналістів у країні після зміни влади. Зокрема, запевнили, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) досить скептично поставилася до цих заяв, нагадавши, що “правління талібів з 1996 до 2001 року було темним періодом в історії Афганістану”. Усі засоби масової інформації були заборонені, за винятком одного “Голосу шаріату”, який не транслював нічого, крім пропаганди та релігійних програм.

Усього в Афганістані до останніх подій було щонайменше вісім інформаційних агентств, 52 телеканали, 165 радіостанцій та 190 друкованих видань. За останніми даними Афганської федерації ЗМІ та журналістів, в них працювали близько 12 тисяч журналістів.

Згідно зі Всесвітнім індексом свободи преси RSF за 2021 рік, Афганістан посідає 122-ге місце зі 180 країн.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter