У 2023 році в Естонії понад 50 осіб отримали штрафи за підтримку чи виправдання російської агресії

Дата: 15 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

За перші три місяці 2023 року в Естонії поліція накладала 51 штраф за виправдання війни РФ проти України чи демонстрацію військових символів Росії, 12 із них – на підставі контенту, розміщеного у соціальних мережах.

Про це розповіла мовнику ERR  спеціаліст з комунікації Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії Маар’я Пунак.

Джерело: ERR

В Естонії за виправдання війни РФ проти України або демонстрацію військового символу у соціальних мережах чи громадському просторі можна отримати штраф до 1200 євро, але середній розмір штрафу становить 400 євро.

Кожного тижня до поліції від громадян надходить близько 15 повідомлень про підтримку та виправдання війни РФ проти України в соціальних мережах або розміщення пов’язаних з нею символів, наприклад, георгіївської стрічки, в тому числі і про відомих людей. Якщо складу порушення у пості не виявлено, поліція не має підстав встановлювати особу автора публікації.

Але це не означає, що ми не можемо надіслати йому листа, якщо обліковий запис це дозволяє, і повідомити, що його поведінка небажана. Поліція нерідко зв’язується з людьми, в цьому немає нічого незвичайного“, сказала Пунак.

Правоохоронці можуть прийти до людини, щоб з нею поговорити, якщо виправдання війни повторюється. Більшість справ закінчується розмовою, але не завжди.

Волонтерський портал Сил оборони Естонії Propastop відстежує російську пропаганду. Його голова Андрес Лембер зазначив, що РФ використовує соціальні мережі як зброю.

Насправді з осені минулого року активізувалися атаки з фейкових акаунтів на багато естонських груп у соцмережах, де свіжостворені акаунти з явними характеристиками фейкових намагалися масово ставати членами різних груп. Сенс у тому, щоб перебувати в них і поширювати інформацію“, пояснив Лембер.

Нагадаємо, в Естонії мешканця Нарви, який 9 травня 2022 року прийшов до танка-пам’ятника у футболці з написом “СРСР” та гербом Радянського Союзу, оштрафували на 444 євро.

Раніше ZMINA повідомляла, що за даними зовнішньополітичної служби Євросоюзу, Росія стала головною країною-дезінформатором 2022 року, основною темою її інформаційних атак стала війна проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter