У 2023 році Національний превентивний механізм зафіксував систематичні порушення прав людини в місцях несвободи

Дата: 26 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України спільно з представниками громадських організацій у 2023 році відвідав 538 місць несвободи. Під час моніторингів там виявили систематичні порушення прав і свобод людини і громадянина.

Про це йдеться в Спеціальній доповіді Омбудсмана “Про стан справ щодо недопущення в Україні катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання в 2023 році”.

Фото: Офіс генерального прокурора

Зокрема, монітори зафіксували порушення таких прав:

  • на захист від катувань, жорстокого або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання;
  • на достатній життєвий рівень;
  • на свободу та особисту недоторканність;
  • на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування;
  • на життя та безпечні умови утримання;
  • на працю та захист від експлуатації;
  • на професійну правничу допомогу;
  • на підтримання контактів із зовнішнім світом;
  • на працю і захист від експлуатації та інші порушення прав засуджених;
  • права осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Для усунення порушень, виявлених під час відвідувань, у 2023 році Уповноважений здійснив 140 подань до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств та організацій незалежно від форми власності, для вжиття відповідних заходів щодо усунення виявлених порушень. Після розгляду цих подань 55 службових осіб притягнули до дисциплінарної відповідальності.

Департамент із питань реалізації Національного превентивного механізму запровадив практику щоденного надання інформації про порушення прав людини в місцях несвободи або про відсутність таких випадків, а також негайного повідомлення про кожен випадок катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження.

Після опрацювання отриманої інформації, розгляду скарг і звернень про факти, які можуть мати ознаки кримінальних правопорушень, з ініціативи Уповноваженого у 2023 році до ЄРДР внесли відомості та розпочали 26 кримінальних проваджень, зокрема за статтями 127 (катування), 189 (вимагання), 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

За результатами вивчення узагальненої щоденної інформації, яка надходила з центрального апарату Державної кримінально-виконавчої служби України, Департамент Національного превентивного механізму ініціював проведення 22 службових розслідувань за фактами самогубства, заподіяння тілесних ушкоджень та смерті засуджених, які були залишені без уваги керівництвом установ. У результаті цих службових розслідувань 62 службових осіб притягнули до дисциплінарної відповідальності.

“Напрямок роботи НПМ в Україні в запобіганні, виявленні та припиненні будь-яких проявів порушення та неповаги до прав і свобод людини, дискримінації, катування, інших нелюдських видів поводження та покарання залишається незмінним і постійно удосконалюється”, – зазначив у своїй доповіді Лубінець.

Раніше ZMINA писала, що відомство міністра юстиції України Дениса Малюськи ігнорує рекомендації Уповноваженого Верховної Ради з прав людини про усунення порушень прав людини в місцях несвободи, що підпорядковуються цьому міністерству.

Нагадаємо, що засуджені військовослужбовці у 2023 році скаржилися моніторам Національного превентивного механізму на моральні знущання та важчі побутові умови для новоприбулих в одному з дисциплінарних батальйонів України. 

Так, до прикладу, під час конфіденційного спілкування із засудженими військовослужбовцями дисциплінарного батальйону монітори НПМ встановили, що під час прибуття до закладу новоприбулого військовослужбовця змінного складу засуджені, які вже тривалий час перебувають у дисбаті, змушують до виконання 307 присідань.

Окрім цього, засуджені раніше військовослужбовці морально знущаються та створюють важчі побутові умови для новоприбулих попри їхній вік, життєвий і бойовий досвід. Уповноважений не повідомив, у якому саме місці несвободи відбулися ці порушення або в якому регіоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter