У 2023 році до Омбудсмана найчастіше зверталися військові та члени їхніх родин, ВПО та люди з інвалідністю

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

За 2023 рік Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець отримав 95 796 звернень від українців. Ключовими категоріями заявників у 2023 році були члени родин військовослужбовців, ВПО, представники родини в інтересах третьої особи, військовослужбовці та люди з інвалідністю.

Про це Омбудсман повідомив на своїй фейсбук-сторінці. 

Фото: Дмитро Лубінець

Так, 9 квітня Лубінець оприлюднив перед Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнародних відносин Щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році.

Це друга щорічна доповідь, яку він презентував на посаді, але перша, яка охоплює повний рік. Підґрунтям для її створення стали 95 796 звернень. У 2022 році їх було 42 485.

У доповіді зібрано статистику звернень з кожного регіону України, з яких надходили звернення до Офісу Омбудсмана України. У топі – Київ, Дніпропетровська, Харківська, Київська та Одеська області. 

“За рік вдалося поновити права для 54 149 осіб, опрацювати 2 731 проєкт нормативно-правових актів, здійснити 3 148 моніторингових візитів! Також у Щорічній доповіді окреслена робота Офісу щодо реалізації пункту 4 Української Формули Миру, що передбачає повернення депортованих та примусово переміщених дітей, безумовне звільнення незаконно утримуваних цивільних осіб та звільнення військовополонених”, – розповів Уповноважений. 

Тим часом представниця Уповноваженого з прав дитини Ірина Суслова розповіла, що вагома частка зафіксованих упродовж минулого року порушень прав дитини повʼязана із систематичними викликами, які виникли через російську агресію.

“Однак ми не забуваємо й про інші гарантовані дітям права. Відтак активно працюємо й над дотриманням прав дітей на освіту, лікування та виховання в родині, над протидією булінгу та домашньому насильству. Жодне зі звернень, які ми отримуємо, не залишається без уваги. Адже дотримання прав дитини зараз – це гарантія формування міцного та щасливого суспільства в майбутньому”, – наголосила вона.

Загалом у 2023 році, за словами Суслової, вдалось опрацювати 3 735 звернень щодо порушення прав дитини. Для відновлення прав і здійснення парламентського контролю команда Омбудсмана, яка працює в напрямі захисту прав дитини провела 106 моніторингів у закладах, де перебувають діти тимчасово або на постійній основі.

Основною тенденцією, як каже представниця Омбудсмана, залишається те, що Росія продовжує примусове переміщення українських дітей на тимчасово окупованих територіях та депортацію дітей на територію РФ та Білорусі. Йдеться про 19 546 дітей (станом на кінець 2023 року), 388 з яких Україні вдалося повернути.

Наразі триває обов’язкова примусова евакуація дітей з їхніми батьками чи законними представниками з місцевості, де ведуться бойові дії. Проблемними залишаються питання забезпечення тимчасовим житлом таких родин, надання їм соціальних послуг, забезпечення права дітей на отримання освітніх послуг тощо.

Крім того, як наголошує посадовиця, у порівнянні з 2022 роком у понад чотири рази зросла кількість звернень від батьків щодо порушення права дітей на гідні умови здобуття освіти (2022 рік – 12 звернень, 2023 рік – 52 звернення). Зокрема, йшлося про відсутність доступу дітей до якісного онлайн-навчання.

Профільний комітет рекомендував Верховній Раді України внести питання про розгляд щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2023 рік перед парламентом. 

Однак саму доповідь на сайті посадовця поки що не опублікували.

Нагадаємо, що на початку квітня Міністерство оборони України спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем створило Центральне управління захисту прав військовослужбовців. Цей орган передбачає, зокрема, створення посади військового омбудсмана.

Останніми роками в Україні з’явилося чимало омбудсманів, наприклад освітній та мовний, а в парламенті обговорювали навіть створення медичного. Втім, не всі експерти погоджуються з доцільністю та законністю таких кроків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter