У 2020 році Омбудсман отримала більше скарг щодо випадків дискримінації, ніж позаминулоріч

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова отримала 444 скарги громадян щодо випадків дискримінації, що на 13% більше ніж позаминулого року (387).

Про це йдеться у щорічній доповіді Омбудсмана. 

Найбільша кількість звернень стосувалася порушення рівності громадян за ознакою релігійних переконань (127), інвалідності та стану здоров’я (44), раси, кольору шкіри, етнічного або національного походження (32). Також під час моніторингу ЗМІ, соціальних мереж та інших джерел Уповноважена виявила 99 випадків дискримінації, що на 38,4% більше, ніж у 2019 році (59). 

 У звіті наголошують, що непоодинокими є випадки расизму, ксенофобії та етнічного профайлінгу і Етнічний профайлінг, тобто припущення про наявність зв’язку між схильністю до вчинення правопорушень та етнічним походженням, є прикладом упередженого ставлення та негативних стереотипів щодо певних етнічних груп., зокрема серед правоохоронних органів. 

Монітори Омбудсмана також знайшли 26 повідомлень в ЗМІ, що містили інформацію з ознаками расової дискримінації або були спрямовані на розпалювання національної ворожнечі. 

Так, наприклад, під час моніторингу ЗМІ в лютому 2020 року офіс Омбудсмана натрапив на новину про те, що на рецепції одного з готелів Одеси розмістили оголошення щодо заборони проживання у ньому громадянам Китайської Народної Республіки. 

“Уповноваженим виявлено непоодинокі випадки вчинення кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті – прояву етнічної нетерпимості та найбільш небезпечного виду дискримінації. Негативним явищем, що підтверджує наявність ксенофобських настроїв в українському суспільстві, є вчинення актів антисемітського вандалізму”, – йдеться у доповіді. 

Крім того, зауважують у ній, минулоріч до Уповноваженої надійшло 11 повідомлень щодо порушення рівності прав і свобод ЛГБТ-людей, а також 14 випадків дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності (СОҐІ) в медіа та соціальних мережах, зокрема посадовцями та політиками: 

“Аналіз повідомлень громадян та інформації, розміщеної у ЗМІ, засвідчує, що і надалі порушуються права і свободи  ЛГБТ, зокрема право на захист від дискримінаційних дій, неналежне розслідування злочинів на ґрунті нетерпимості за ознаками СОҐІ, захист майнових та немайнових прав через неможливість укладення цивільного партнерства”.

В Уповноваженої наголошують, що зменшенню кількості випадків поширень мови ворожнечі та вчинення дії, спрямованих на дискримінацію ЛГБТ, сприятиме запровадження відповідальності за них,
зокрема у вигляді адміністративного покарання. 

Також Денісова вкотре рекомендувала Національній поліції України всебічно, повно і неупереджено досліджувати мотив нетерпимості за ознаками СОҐІ під час розслідування правопорушень та у разі наявності відповідного мотиву, кваліфікувати їх за статтею 161 Кримінального кодексу України (Порушення рівноправності громадян). А Кабінету Міністрів України, зокрема – розробити та подати на розгляд ВР законопроєкт, що доповнить визначення терміну “дискримінація” такими ознаками як сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність. 

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини присудив Україні виплатити 2700 євро компенсації ромці, чиє житло спалили у 2012 році. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter