Туреччині пропонували обміняти затриманих нею шістьох росіян на кримських політв’язнів

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв пропонував владі Туреччини обміняти затриманих на її території росіян на кримських політв’язнів.

Про це “Крим.Реалії” розповів голова “Фонду національного добробуту Криму” Ленур Мамбетов.

Мустафа Джемілєв та Хакан Фідан

За його словами, на зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом Мустафа Джемілєв запропонував обміняти на кримськотатарських політв’язнів шістьох росіян, затриманих у Туреччині 2021 року. Чотирьох із них пов’язують із головою Чечні Рамзаном Кадировим. Цим росіянам турецька влада інкримінує шпигунство та підготовку замаху на чеченського опозиціонера.

«Тоді Хакан Фідан сказав, що жодних проблем з їхнього боку немає, Тільки Росія цими заарештованими не цікавиться. Якщо росіяни захочуть обмінятися, будь ласка, ми віддамо їх. Оскільки Росія не цікавилася, я після приїзду до Києва зустрівся з деякими чеченцями, які мають якісь контакти з кадирівцями й сказав, що є можливість цих виродків звільнити за умови, що їхній “пахан” Кадиров звернеться до свого господаря – Путіна із пропозицією відпустити тих політв’язнів кримських татар в обмін на цих терористів. Але сказав, що це має бути не “баш на баш”, а “всіх на всіх”, тому що у нас не терористи, а люди, які певною мірою висловлювали своє ставлення до окупації Криму”, – повідомив Джемілєв.

За його словами, представників чеченської діаспори ця пропозиція зацікавила, але переговори перервало повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Водночас представник Туреччини на нещодавній зустрічі запевнив, що згода турецької сторони на такий обмін залишається чинною.

“Хакан Фідан знову повторив, що з турецької сторони жодних заперечень не буде, якщо російська сторона погодиться. Турки готові віддати цих терористів в обмін на наших політв’язнів. Ось така ситуація. Я думаю, ми спробуємо зв’язатися з кадирівцями, і якщо їхній господар Путін погодиться, то ми звільнимо якусь кількість політв’язнів”, – повідомив Мустафа Джемілєв.

За даними активістів, за перший квартал 2023 року в тимчасово окупованому Росією Криму російські силовики незаконно провели 49 затримань представників кримськотатарського народу.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter