Тука запропонував поступово виселяти людей із Донбасу

Дата: 30 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Через екологічну ситуацію на сході України люди не зможуть там проживати протягом 10 років, тому необхідно переселяти звідти місцевих мешканців.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука в програмі “Підсумки дня” на “5 каналі”. 

“Мова йде взагалі не про порятунок Донбасу. На цьому хрест. Мова іде про поступове звільнення цього регіону від людей, бо люди там існувати не зможуть протягом 10 років”, – сказав він.

Заступник голови МТОТ додав: “Так само, як будемо потерпати ми, точно так само буде потерпати й Московія. Це наша спільна біда. Не вдасться стіночкою відгородитися”.

На його думку, необхідно створювати міжнародні дискусії щодо вирішення питання екологічної катастрофи на Донбасі.

“Я тільки зрозумів, що проблему треба піднімати на найвищий рівень і створювати міжнародні дискусії з пошуком вирішення цієї проблеми… це просто треба “волати” на всю Європу про можливі наслідки”, – заявив заступник міністра.

Нагадаємо, 25 червня представниця України в робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що вважає екологічні проблеми Донбасу найважливішим питанням після безпеки і гуманітарної складової.

“7 з них повністю зруйновані і не можуть бути відновлені. На окупованих територіях знаходиться 115 українських шахт, на деяких вкрадено і вивезено обладнання, деякі підтоплені до критичної межі і там потрібно негайно відкачати воду, інакше відбудеться непоправне: зсуви, забруднення ґрунтових вод, річок”, – написала Геращенко на своїй сторінці у мережі Facebook.

За її словами, німецькі експерти готові негайно виїхати на місце біди і надати допомогу, але бойовики не пускають зарубіжних експертів на ці об’єкти.

“Критичною є ситуація з ДФС, а в останні тижні почали обстрілювати основну насосну станцію і це загрожує тим, що 600 тисяч громадян по обидві сторони лінії зіткнення влітку можуть залишитися без води”, – додала також Геращенко.

Вона розповіла, що після обстрілу робітники відмовляються виїжджати на ремонт насосної станції.

“Кілька днів тому, після обстрілів, на пошкоджену ділянку виїхали ремонтні бригади, аби полагодити насосну станцію і відновити водопостачання десяткам тисяч людей. Так от, цю ремонтну бригаду було обстріляно, люди не встигли добігти до сховища, вони впали прямо на землю, й дивом ніхто не загинув. Тепер робітники просто відмовляються виїжджати на ремонт!”, – зазначила вона.

Раніше також українська сторона Спільного центру з координування та контролю (СЦКК) повідомила, що через затоплення шахт імені Артема та “Південної” на поверхню підіймається газ метан. Він потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей. 

Окрім цього, техногенна катастрофа може загрожувати селищу Новгородському неподалік Торецька.

“На місцевому фенольному заводі вже давно необхідно провести роботи з укріплення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача. На сьогодні в цьому штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тон рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства”, – йдеться в повідомленні.

В результаті обстрілу з боку бойовиків, на заводі виведений з ладу трубопровід, через який здійснювалася відкачка води і рівень рідини в накопичувачі скоро може досягти критичної позначки.

“Переповнення шламонакопичувача може призвести до руйнування дамби, і тоді отруйний потік хлине на найближче селище Новгородське, потім потрапить до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької областей”, – підкреслили в СЦКК.

Повідомляється, що з початку 2017 року “Торецький фенольний завод” відправив 9 заявок на забезпечення безпеки на час ремонту, однак бойовики так і не надали гарантії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter