Три працівники Червоного Хреста загинули та двоє зазнали поранень під час обстрілу села на Донеччині

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Троє українців — працівники Міжнародного Комітету Червоного Хреста загинули через обстріл РФ села Віролюбівка Костянтинівської громади на Донеччині 12 вересня. Поранені ще двоє працівників.

Про це повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець на своїй сторінці у телеграмі.

Згоріла вантажівка після обстрілу РФ села Віролюбівка Костянтинівської громади, обстріл 12 вересня 2024 року. Фото: телеграм V_Zelenskiy_official

“Також ще дві людини отримали поранення. Артилерійський обстріл РФ здійснила по селу Віролюбівка на Донеччині. Працівники МКЧХ перебували у вантажівці, якою перевозили гуманітарну допомогу”, — написав він.

Раніше начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін у телеграмі повідомив, що російські війська з артилерії вранці 12 вересня обстріляли село — один зі снарядів влучив по території підприємства, де перебували люди. Внаслідок удару знищена вантажівка з гуманітарною допомогою та легковий автомобіль.

За даними Офісу Генпрокурора у Telegram, співробітники МКЧХ прибули до населеного пункту, аби роздати місцевим жителям паливні брикетів для обігріву домівок. На момент обстрілу вони саме розвантажували доставлену допомогу.

За даними Донецької облпрокуратури, загинули чоловіки віком 40, 41 та 48 років, осколкових поранень й мінно-вибухових травм зазнали 35 та 41-річні працівники Червоного Хреста.

Президент України повідомив у телеграмі, що пораненим надається вся необхідна допомога, один із постраждалих перебуває у важкому стані.

“Ще один російський злочин війни. Сьогодні окупант завдав удару по машинах гуманітарної місії Міжнародного комітету Червоного Хреста на Донеччині”, — зазначив Зеленський.

Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Як повідомив МКЧХ на сайті, троє співробітників Міжнародного Комітету Червоного Хреста загинули в четвер після обстрілу місця запланованої роздачі допомоги.

“Це сталося неподалік лінії фронту на підконтрольній Україні території неподалік Донецька. Ще двоє співробітників МКЧХ отримали поранення”, — уточнили в МКЧХ.

В організації зазначили, що на момент обстрілу роздача гуманітарної допомоги не розпочалася.

“Я рішуче засуджую напади на співробітників Червоного Хреста. Неможливо, щоб обстріли велися за пунктами роздачі допомоги. Наші серця сьогодні розбиті, ми сумуємо за втратою наших колег і сподіваємося на якнайшвидше одужання поранених. Ця трагедія сколихнула хвилю горя, надто знайому тим, хто втратив близьких у збройному конфлікті”, — сказала президент МКЧХ Мир’яна Сполярич.

В МКЧХ розповіли, що їхня команда готувалася роздати деревні та вугільні брикети в селі Віролюбівка.

“Команди МКЧХ регулярно працюють на цій території, і наші транспортні засоби чітко позначені емблемою ЧХ”, — написали МКЧХ.

МКЧХ закликала до дотримання міжнародного гуманітарного права, у тому числі шляхом вжиття всіх можливих запобіжних заходів для забезпечення того, щоб люди, які займаються гуманітарною діяльністю, не піддавалися нападам або не потрапляли в зону активних бойових дій.

Раніше під час перевезення волонтерами мешканців прифронтового деокупованого селища Козача Лопань на Харківщині росіяни обстріляли з артилерії автобус гуманітарної місії, а у квітні 2024  року на Херсонщині в районі села Золота Балка соціальний автобус із 16 пасажирами атакував російський дрон-камікадзе.

Нагадаємо ZMINA писала про “Евакуацію під обстрілами: як працюють волонтери на прифронтових територіях, досвід місії “Проліска”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter