Трьом силовикам ФСБ cлідчі повідомили про підозру через катування кримчанина

Дата: 13 Квітня 2024
A+ A- Підписатися
За процесуального керівництва Автономної Республіки Крим та м. Севастополь слідчі повідомили про підозру трьом працівникам незаконного “Управління ФСБ РФ по Республіки Крим та .. Севастополю” у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, а також інших злочинів.
 
Про це повідомила пресслужба прокуратури автономії.
 

Дії трьох підозрюваних слідчі кваліфікували як порушення недоторканності  володіння особи за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 162 КК України. Двом з них інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, за попередньою змовою групою осіб за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, а одному – державну зраду за ч. 1 ст. 111 КК України. 

Слідчі встановили, що з початку військової операції Росії із захоплення Кримського півострова у 2014 році підозрювані у складі Головного Управління СБУ в АР Крим зрадили військовій присязі, перейшли на бік ворога та обійняли посади співробітників  “УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю”.
 
“Реалізуючи політику країни-агресора щодо залякування та придушення опору населення півострова, у серпні 2016 року “правоохоронці” незаконно позбавили волі та катували громадянина України, який перебував під захистом міжнародного гуманітарного права. Зокрема, отримавши інформацію про неодноразовий перетин потерпілим адмінмежі з АР Крим, під приводом “боротьби з диверсійно-розвідувальними групами”, “силовики” незаконно затримали його на автостоянці та доставили до приміщення “ФСБ” в м. Сімферополі”, – мовитья у повідомленні прокуртаури автономії.
 
Повідомляється, що надалі двоє з підозрюваних протягом доби застосовували до потерпілого фізичну силу, катування електричним струмом, удушення та погрози вбивством, змусивши його зізнатися у шпигунстві та зберіганні наркотичного засобу. 
 
Після цього “правоохоронці” відвезли громадянина України на автостоянку, де з метою фальсифікації “доказів протиправної діяльності”, провели незаконний обшук його транспортного засобу.
 
У прокуратурі вказують, що такі дії підозрюваних є воєнним злочином та серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
Відомтсво також нагадало, що суд вже розглядається обвинувальний акт стосовно двох з цих  осіб за обвинуваченням у державній зраді, проведенні незаконного обшуку та катуванні іншого мешканця півострова
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер.
 
4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права.
 
Шольц час від часу озвучує нові обґрунтування, чому Німеччина не має передавати Україні Taurus, зокрема для деокупації Криму. Серед цих причин він назвав, що ФРН нібито має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів. Шольц також відкинув ідею присутності німецьких військ в Україні. Низка експертів звинувачує Шольца, що він озвучує причини непередання Taurus, які не мають під собою підґрунтя.
 
14 березня 2024 року німецький Бундестаг провалив голосування за резолюцію щодо постачання далекобійних крилатих ракет Taurus Україні. 190 – підтримали документ, а 495 депутатів Бундестагу проголосували проти.
 
23 березня 2024 року у зв’язку із черговою комбінованою атакою РФ коаліція правозахисних організацій “Україна.5 ранку” звернулася до країн-партнерів із закликом активізувати їх дії щодо надання систем протиповітряної оборони, що мають забезпечити захист цивільних осіб та захищених міжнародним гуманітарним правом об’єктів.
 
Республіканці в Конгресі США кілька місяців не спроможні проголосувати пакет фінансової допомоги для України на 60 млрд доларів. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter