Трьом керівникам навчальних закладів з Харківщини повідомили про підозри через співпрацю з окупантами

Дата: 03 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Трьох керівників навчальних закладів у деокупованому Куп‘янському районі Харківщини підозрюють у колабораціонізмі. Обвинуваченим може загрожувати до трьох років за ґратами. 

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Харківська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру трьом керівникам навчальних закладів Куп‘янського району за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Санкція за статтею передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Як виявили слідчі, фігуранти активно впроваджували стандарти освіти держави-агресора у навчальних закладах, якими вони керували.

Навчання мало проводитись виключно російською мовою та з використанням російських підручників держави-агресорки. Колаборанти також збирали списки вчителів, які згодні працювати під керівництвом окупаційної влади“, – зазначають у прокуратурі.

Також повідомляється, що підозрювані встигли побудувати тісні робочі зв‘язки з окупаційною “владою”. Вони отримали методичні рекомендації щодо організації навчального процесу початкової та середньої освіти відповідно до “федерального государственного образовательного стандарта РФ“.

Нагадаємо, станом на 1 грудня детективи Державного бюро розслідувань зареєстрували 1127 проваджень щодо підозр у держзраді та колабораціонізмі.

Найбільшу кількість проваджень відкрили у Луганській, Запорізькій, Донецькій, Харківській та Херсонській областях. 

Раніше ZMINA повідомляла, що правоохоронці викрили двох освітянок запорізького регіону, які свідомо перейшли на бік російських окупантів. Зараз вони співпрацюють з окупаційною владою, а також підтримують будь-які рішення та дії Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter