Трьом екснардепам — Царьову, Святашу і Маркову — повідомили про підозру у державній зраді

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки (СБУ) повідомила про підозру у державній зраді трьом екснардепам — Олегу Царьову, Дмитру Святашу та Ігорю Маркову, які сприяли Росії у веденні агресивної війни проти України.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Ігор Марков, Дмитро Святаш, Олег Царьов

Наразі всі підозрювані переховуються від правосуддя на території країни-агресора, уточнили в повідомленні.

За даними слідства, ексрегіонал Царьов співпрацював з керівництвом міноборони Росії після початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, передавав інформацію про наслідки ворожих повітряних ударів по території України. Саме він передав окупантам детальні відомості про результати ракетного обстрілу Кременчуцького нафтопереробного заводу.

Цю інформацію Царьов отримав від ще одного колишнього члена “Партії регіонів” — Святаша. Слідчі СБУ встановили, що після 24 лютого минулого року він активно виступав на підтримку країни-агресора. За даними правоохоронців, Кремль розглядав його як потенційного очільника окупаційної влади Харківщини.

Водночас фігурант передавав загарбникам інформацію про озброєння, час та напрямки руху підрозділів Сил оборони по території регіону. Розвіддані отримував через свої “партійні” зв’язки на території Харківської області.

Марков регулярно виправдовував збройну агресію Росії проти України. Відео з його провокаційними виступами неодноразово показували в ефірах центральних російських телеканалів.

Всі троє отримали підозру за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України — “Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану”.

Злочинні дії Маркова отримали ще додаткову кваліфікацію:

  • стаття 436 — “Пропаганда війни”;
  • стаття 436-2 — “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників”.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочинів і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, що СБУ вже повідомляла цим фігурантам про підозру у вчиненні інших злочинів проти державної безпеки України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 3 травня 2022 року Шевченківський районний суд Києва заочно засудив колишнього нардепа від “Партії регіонів” Олега Царьова до 12 років позбавлення волі. На думку суду, у Царьова відсутні морально-етичні й загальнозаведені людські засади та орієнтири “в частині поваги до державних інституцій, а також держави Україна в цілому”.

Ексрегіонала засудили за фактом публічних закликів до змін меж території та державного кордону України, а також за фактом публічних закликів до насильницької зміни конституційного ладу, вчинених з використанням ЗМІ особою, яка є представником влади. За першим звинуваченням йому дали сім років позбавленні волі, за другим – ще п’ять.

У березні 2023-го Київський апеляційний суд залишив вирок суду без змін. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter