Ексрегіонала Олега Царьова заочно засудили до 12 років в’язниці

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Шевченківський районний суд Києва заочно засудив колишнього нардепа від Партії регіонів Олега Царьова до 12 років позбавлення волі. На думку суду, у Царьова відсутні морально-етичні й загальнозаведені людські засади та орієнтири “в частині поваги до державних інституцій, а також держави Україна в цілому“.
 
Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.
 
Олег Царьов Фото: Facebook / Irina Venediktova

Ексрегіонал не перебуває під вартою, він у розшуку з 2014 року. Вирок йому ухвалили в справі щодо подій 2014 року. У березні 2022 року колишньому нардепу висунули нові звинувачення. 

Олега Царьова засудили за фактом публічних закликів до змін меж території та державного кордону України, а також за фактом публічних закликів до насильницької зміни конституційного ладу, вчинених з використанням ЗМІ особою, яка є представником влади. За першим звинуваченням йому дали сім років позбавленні волі, за другим – ще п’ять.

Йдеться про висловлювання Царьова під час президентської виборчої кампанії у квітні-травні 2014 року на масових заходах і в ЗМІ, де він закликав до роз’єднання, зазіхав на територіальну цілісність України та висловлював сепаратистські наміри. 

Ексрегіонал критикував події Майдану і називав нову владу нелегітимною, наполягав на необхідності надання російській мові статусу державної, пропагував ідею децентралізації влади аж до створення “Федеративної республіки Новоросія”, куди, на його думку, мали б увійти Донецька, Луганська, Харківська, Херсонська, Одеська, Запорізька, Миколаївська і Дніпропетровська області.

Серед доказів – свідчення двох колишніх держохоронців, які супроводжували Царьова під час перевиборчої кампанії 2014 року, а також відеозаписи програм за участю політика та їхні розшифрування і лінгвістичні експертизи.

Суд наголошує, що Царьов після вчинення кримінальних правопорушень “продовжив антиукраїнську діяльність“.

“За умов розв’язання вищим політичним керівництвом Російської Федерації агресивної війни проти України, яка триває з 2014 року і перейшла у фазу справжнього геноциду української нації, із проявами мародерства, знущанням і насильством над цивільними, в тому числі дітьми й жінками, відповідно до загальнодоступних даних ЗМІ (Царьов) брав активну участь спільно з російськими “військовими” в антилюдських заходах, прикриваючись “благодійною” місією у формі псевдодопомоги мешканцям Київської області в час, коли російські “військові” знищували все живе на території України”, – зазначає суд.

Відповідно до вироку, суд також має звернутися до президента України з поданням про позбавлення Царьова державної нагороди – ордена за заслуги 3-го ступеня.

Нагадаємо, наприкінці березня в Генеральній прокуратурі Царьову висунули підозру за ч. 3 ст. 110 та ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу – заклики до вчинення умисних дій для зміни меж території та державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків.

Також ексрегіоналу закидали підтримку рішень та дій держави-агресора і її збройних формувань та співпрацю з державою-агресором.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter