Трьох підозрюваних у замаху на вбивство активістки Наталії Ешонкулової можуть випустити під грошову заставу

Дата: 12 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Трьох підозрюваних у замаху на вбивство громадської активістки з Дніпра Наталії Ешонкулової можуть звільнити з-під варти під грошову заставу. Кожен з них може внести заставу – по 300 прожиткових мінімумів доходів громадян – і вийти на волю. Відповідне рішення в понеділок, 10 червня, ухвалив Дніпровський обласний апеляційний суд.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA з Дніпра. 

Як повідомила виданню сама Наталія Ешонкулова, справу повернули на розгляд до суду першої інстанції. Мотиваційну частину рішення суд у понеділок не оприлюднив. Відеознімання в залі суду було заборонене, телеоператора одного з місцевих ТБ-каналів попросили вийти із зали.

“Підозрюваних випустять тоді, коли вони внесуть гроші, і я впевнена, що вони їх внесуть. Можливо, це станеться вже сьогодні. Мотиваційна частина рішення суду буде згодом. Я навіть не залишалася до кінця засідання. Як почула рішення – я встала й вийшла”, – сказала Наталія Ешонкулова в понеділок.

Судові слухання в справі тривали понад два роки. Наразі, за словами Наталії, вона оговтується від стресу, щоб разом зі своїм захисником розробляти подальшу стратегію.

“Ми потім будемо продумувати стратегію. Я хочу ще порадитися з правозахисниками, аби винні були покарані, аби виконавці злочину назвали також замовників. Підсудні можуть бути звільнені найближчим часом і або кудись утечуть, або підуть до армії. На засіданнях ми їх більше не побачимо, на засідання ходитиму я одна”, – вважає вона.

Потерпіла також назвала рішення суду “вироком судовій системі”.

“Це вирок всій судовій системі Дніпропетровщини”, – говорить Наталія Ешонкулова.

Раніше, 10 травня, у Дніпрі розпочався розгляд апеляційної скарги на вирок трьом засудженим за замах на вбивство громадської діячки Наталії Ешонкулової.

Нагадаємо, 5 березня 2024 року трьох нападників на громадську активістку Наталію Ешонкулову засудили до 11 років ув’язнення. Відповідне рішення ухвалив Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра. Усіх трьох підсудних – Андрія РусакаАндрія Чульського та Руслана Кузьменка – визнали винними в замаху на вбивство громадської діячки.

За рішенням суду, кожен з них має також сплатити по 300 тисяч гривень компенсації моральних та матеріальних збитків потерпілій. Розгляд справи в суді тривав два роки.

Як відомо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї було пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Невдовзі Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново.

Після затримання третього фігуранта справи Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи.

20 березня 2023 року перед допитом у суді Андрій Русак заявив, що частково визнає свою провину. Водночас, за його словами, замах на вбивство був “імітацією”, замовленою самою потерпілою задля “підняття рейтингу”. Таку саму заяву зробив інший обвинувачений Чульський на засіданні 15 березня.

Ешонкулова зазначає, що заяви обох неправдиві й мають на меті приховати справжніх замовників замаху на її життя.

Ешонкулова – юристка, яка очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі. Також вона є одною з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter