Трамп дозволив санкції проти МКС за розслідування воєнних злочинів в Афганістані

Дата: 21 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Президент США Дональд Трамп погодився із запровадженням обмежень на подорожі та економічних санкцій проти співробітників Міжнародного кримінального суду (МКС). США незадоволені тим, що суд зосередив фокус на діях американських військових в Афганістані.

Як повідомляє Deutsche Welle, відповідний указ американський президент підписав 11 червня. Цим документом він дозволив Держдепартаменту і Міністерству фінансів запровадити санкції проти співробітників Міжнародного кримінального суду, а також проти приватних осіб, які розслідують дії міжнародного контингенту і, зокрема, дії американських військових в Афганістані.

У Білому домі вважають, що рішення суду розпочати повноцінне розслідування подій в Афганістані є наступом на права громадян США та становить загрозу суверенітету країни.

“Наші військові боролися проти тероризму в Афганістані. Це не правосуддя, це переслідування наших громадян. МКС не має видавати ордери на арешт американців, оскільки ми не ратифікували Римського статуту. Ми не будемо cвідками того, як несправедливий суд погрожує нашим людям”, – сказав на брифінгу держсекретар Майкл Помпео

Глава Пентагону Марк Еспер своєю чергою подякував за зусилля, що вживаються для того, щоб убезпечити громадян США від можливих переслідувань.

“Ми завжди захищатимемо американців, незалежно від того, де вони служать, від утисків з боку організацій, що перебувають поза нашим правовим полем”, – сказав він. 

У Вашингтоні вважають, що Міжнародний кримінальний суд продовжує свої політично мотивовані розслідування” щодо США та союзників, зокрема Ізраїлю. В адміністрації США кажуть, що МКС потерпає від корупції та зловживань, однак водночас не вказали жодних конкретних випадків. 

Повідомляється, що фінансові активи співробітників МКС у США можуть заблокувати, а їм та членам їхніх родин заборонити в’їзд на територію країни. Всього в штаті МКС приблизно тисяча працівників, і поки незрозуміло, щодо скількох з них запровадять санкції.

Як повідомляла ZMINA, у березні судді МКС зрештою дозволили Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду розпочати масштабне розслідування можливих воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних в Афганістані з боку всіх сторін: Талібану, афганської армії, польових командирів, міжнародного контингенту під керівництвом НАТО та окремої місії американських військових. 

Прокурорка Фату Бенсуда, попри протести Білого дому, домоглася в Апеляційній палаті МКС порушення повноцінної справи, у межах якої перевірять, зокрема, дії американських військових в Афганістані

За даними Місії ООН в Афганістані (UNAMA), союзні сили в цій країні вбили більше цивільних, аніж “Талібан”.

В ООН та ЄС висловили стурбованість намірами США запровадити санкції проти співробітників МКС.

Сам же Міжнародний кримінальний суд висловив глибокий жаль з приводу “подальших погроз та, зокрема, фінансових заходів” з боку американського уряду.

У заяві суду йдеться, що МКС твердо стоїть на боці своїх співробітників і лишається непохитним у своїй прихильності до незалежного і неупередженого виконання мандата, який поклали на нього Римський статут та держави-учасниці.

У суді назвали дії Вашингтона черговим кроком у серії безпрецедентних атак на незалежну міжнародну юридичну інституцію та на міжнародне кримінальне правосуддя загалом. МКС нагадав США, що в інституції є тверда підтримка підписантів Римського статуту – 123 країни.

Міжнародний кримінальний суд називає дії Вашингтона подальшою ескалацією, неприйнятною спробою втрутитись у верховенство права та судочинство. Ба більше, суд розглядає такі кроки Вашингтона як атаку на інтереси потерпілих від міжнародних злочинів, для яких МКС є надією на справедливість.

Дії Білого дому також категорично засудили 37 американських неурядових організацій. Підписанти відкритого звернення нагадали, що МКС існує через те, що вкрай складно притягнути топпосадовців до відповідальності за найсерйозніші порушення прав людини. Ця безкарність, на їхнє переконання, роз’їдає верховенство права, перспективи міцного миру та повагу до людської гідності взагалі.

“З моменту створення суду у 2002 році різні коаліції релігійних, правозахисних організацій, юридичних осіб, лікарі-практики, жертви звірств часто зверталися до нього як до суду останньої інстанції й очікували посилення його роботи заради справедливості. Як і в усіх інших інституціях, у МКС є простір для вдосконалення. Але від Уганди та Центральноафриканської Республіки до Дарфуру, а також у ситуації з М’янмою МКС продовжує відігравати життєво важливу роль, заповнюючи прогалини в правовій системі, незалежно розслідуючи та переслідуючи за найтяжчі міжнародні злочини, тоді як національні уряди не хочуть або не здатні цього зробити. Саме через цей контекст дії США такі тривожні”, – наголошується у зверненні. 

Читайте також матеріал: У світі різко засудили погрози США Міжнародному кримінальному суду

Автори документа вважають, що США може і має стати потужним голосом за справедливість та домагатися відповідальності за найсерйозніші міжнародні злочини. Однак такі каральні заходи проти МКС підривають довіру до цього голосу.

Від Білого дому вимагають скасувати своє рішення, а членів Конгресу закликають чітко і публічно виступити проти такої політики США. 

Як відомо, США не ратифікували Римського статуту та не є членами Міжнародного кримінального суду, однак це зробила Ісламська Республіка Афганістан, на території якої, ймовірно, сталися міжнародні злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter