Друзі загиблого на Донеччині черкаського екоактивіста та аеророзвідника Олега Собченка просять підтримати петицію про порятунок річки Рось

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Колишній народний депутат, громадський активіст, а нині аеророзвідник 72 окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців Ігор Луценко оголосив про збір підписів під петицією про порятунок річки Рось на Житомирщині в пам’ять про свого побратима черкаського аеророзвідника та екоактивіста Олега Собченка, який загинув на Донеччині 24 січня цього року.

Про це Ігор Луценко повідомив на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото: “Суспільне Черкаси”

Олег Собченко, за словами друзів, значну частину свого активістського життя витратив на захист річки Рось. Зокрема, й тому що саме тут він провів своє дитинство, а також через захоплення рибалкою.   

“Мені він показував мальовничі її місця – і дійсно я все зрозумів, таку красу не можна не кохати і не можна не захищати. Зараз ті негідники, котрі нищать річку, найімовірніше десь ховаються від воєнкомату, а Олег лежить у могилі у Корсуні. Товариші Олега по боротьбі створили петицію на захист річки, щоб привернути увагу. Там треба багато підписів”, – написав Ігор Луценко.

Автори петиції зазначають, що ще не так давно річка Рось була однією з наймальовничіших і найчистіших в Україні. Однак внаслідок нищівного антропогенного навантаження, тривалого ігнорування багатьох, навіть передбачених законодавством вимог, відсутності контролю за виконанням невідкладних водоохоронних та інших заходів все відчутнішою стає загроза загибелі цієї унікальної річки.

“Все частіше внаслідок задухи масово гине риба, інші живі організми, а державні органи змушені запроваджувати заборони навіть на купання людей”, – йдеться в тексті петиції.

Еколог та автор петиції Владлен Ковтун звернувся до президента з проханнями забезпечити розроблення, ухвалення та належне виконання державної програми збереження річки Рось. У зверненні, зокрема, йшлося про: 

  • збереження сталого розвитку в басейні річки;
  • забезпечення відновлення її водності;
  • винесення прибережних захисних смуг;
  • прискорення формування екомережі;
  • розчищення та впорядкування водозаборів, гідроелектростанцій, системи ставків;
  • збереження приток та джерел, що живлять річку;
  • розвиток зон відпочинку для потреб місцевих жителів;
  • відновлення туристичного потенціалу регіону.

Петицію можна підписати за посиланням.

Нагадаємо, 24 січня на Донеччині загинув черкаський активіст та аеророзвідник Олег Собченко. Він був радіотелефоністом самохідної артилерійської батареї окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців.

Олег Собченко багато років працював над відновленням меморіалів та могил вояків армії Української народної республіки. Також був активним учасником Революції гідності та отримав травми під час протистояння у Черкасах. У 2014–2016 роках воював у складі добробатів. У лютому 2022 року долучився до 72 бригади імені Чорних запорожців, захищав Київ під Мотижином.

Довгий час Олег Собченко боровся за збереження річки Рось. Був виконавчим директором благодійного фонду “Сейв Рось”.

Раніше захисники гірського масиву Свидовець, що розташований на Закарпатті між річками Тересвою та Чорною Тисою, подали касаційну скаргу до Верховного Суду з вимогою скасувати постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 15 грудня 2022 року, якою затвердили детальний план територій для побудови на Свидовці гірськолижного курорту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter