Торік у Криму росіяни незаконно позбавили волі щонайменше шістьох вірян “Свідків Єгови”

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На кінець 2022 року за обвинуваченням у причетності до релігійної організації “Свідки Єгови” щонайменше 10 осіб Росія позбавила волі. 

Про це йдеться в дослідженні Кримської правозахисної групи “Огляд ситуації з дотриманням прав людини й норм міжнародного гуманітарного права у Криму за 2022 рік”.

Правозахисники вказують, що впродовж 2022 року незаконні “суди” в тимчасово окупованому Криму ухвалили загалом щонайменше шість вироків стосовно таких громадян:

– Артем Шаблій, два роки умовного ув’язнення з випробувальним терміном три роки;

– Євген Жуков, шість років ув’язнення в колонії;

– Володимир Маладика, шість років ув’язнення в колонії;

– Володимир Сакада, шість років ув’язнення в колонії;

– Олександр Литвинюк, шість років колонії загального режиму;

– Олександр Дубовенко, шість років колонії загального режиму.

Крім цього, протягом 2022 року окупаційні силовики продовжили обшуки в будинках прихильників “Свідків Єгови”, внаслідок яких відбулися нові затримання.

Так, до прикладу, відомо, що 24 серпня після обшуків арештували 53-річного Віктора Кудінова і 51-річного Сергія Жигалова.

28 вересня сталися обшуки у восьми будинках у селищах Нижньогірське, Красногвардійське та в селі Петрівка. Після цього 50-річного Сергія Парфеновича та 49-річного Олександра Винниченка затримали. Винниченка відпустили, а Парфеновича після місяця перебування в СІЗО перевели під домашній арешт.

12 грудня в Сімферополі та районі відбулося близько 20 обшуків у “свідків Єгови”, після чого 53-річного Дмитра Наухацького відправили під домашній арешт. Усього в межах цих слідчих дій проходить близько 40 осіб.

За інформацією організації “Свідки Єгови”, у Криму щонайменше 19 її прихильників переслідують у кримінальних справах за віру. Крім того, за інформацією організації, 2022 року в Криму пройшли 28 обшуків у будинках “свідків Єгови”.

Як відомо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав “Свідків Єгови” екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року міністерство юстиції РФ долучило кримські осередки “Свідків Єгови” до списку екстремістських організацій. 2018 року окупаційна влада на півострові розпочала переслідування вірян “Свідків Єгови”, порушуючи кримінальні справи. 

Європейський суд з прав людини визнав цю заборону та переслідування вірян “Свідків Єгови” незаконними. 

На кінець 2022 року за звинуваченням у причетності до релігійної організації “Свідки Єгови” позбавлено волі щонайменше 10 осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter