Торік правоохоронці задокументували збитків довкіллю на понад 150 мільйонів гривень

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

За весь минулий рік до суду передали 77 обвинувальних актів у справах, пов’язаних із завданням збитків довкіллю. 

Про це розповіли в ДБР. 

Загалом детективи за рік розслідували понад шість сотень проваджень за фактом правопорушень проти довкілля, а про підозри повідомили більш ніж сотні людей. 

Серед них, наприклад, працівники лісгоспу на Волині, дії яких завдали шкоди довкіллю на 39 мільйонів гривень, а також ексвисокопосадовець Держагентства з управління зоною відчуження, який міг сприяти незаконній рубці дерев біля Чорнобиля на 15,5 мільйонів гривень. 

“Нажива на державному майні чи ресурсах держави, тим більше в умовах війни, – це злочин, який не має виправдання. І між злочином та відповідальністю чиновника – дуже малий проміжок часу”, – підбивають підсумки роботи за той рік у ДБР. 

З понад 150 мільйонів гривень збитків, завданих довкіллю, більш ніж 100 мільйонів відшкодують. Так, майже 40 мільйонів гривень уже відшкодували у відповідних провадженнях, а рішення щодо ще понад 70 мільйонів чекають на розгляд. 

Нагадаємо, що Україна входить до десятка країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. 

До початку повномасштабного вторгнення Росії понад чверть українців вважали проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз громадяни згадували лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Україна позиватиметься до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки, завдані внаслідок повномасштабного вторгнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter