Торік на Одещині на 10% зріс рівень дитячого травматизму: побільшало побутових травм

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Минулого року на території Одеської області щонайменше на 10% зріс рівень дитячого травматизму. 

Про це у Медіацентрі Україна розповіла начальниця медичного управління департаменту охорони здоровʼя Одеської ОВА Оксана Рокунець-Сорочан

Фото: Reuters

Так, якщо у 2020-му та 2021 році медики фіксували по 16 тисяч травматичних випадків у регіоні, то у 2022 році їх стало вже 17 тисяч. Збільшилась й кількість загиблих: у 2022-му внаслідок травматизму загинули 35 дітей, а з 1 січня по 24 травня поточного року таких випадків вже 10.

У довоєнні часи, як кажуть посадовці, найчастішими були вуличні травми (47%), побутові (35%) та спортивні, але зараз на перше місце вийшли побутові травми, на другому — вуличні, і лише потім – спортивні.

“Через воєнний стан діти змушені навчатися дистанційно, вони перебувають сам на сам, сидять у гаджетах, не спілкуються з іншими дітьми. Діти втрачають обережність через те, що ізольовано перебувають у приміщеннях”, – висловлює одне з припущень щодо збільшення рівня травматизму Рокунець-Сорочан. 

Пов’язують збільшення кількості травматичних випадків також з тим, що поза школою діти обмежено набули знання про те, як уникнути подібних ситуацій. 

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей до краю прірви, адже щонайменше 1,5 мільйона з них тепер мають ризики депресії, тривожності, посттравматичного стресового розладу та інших проблем психічного здоров’я з потенційними довгостроковими наслідками.

Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Нагадаємо, що торік зимою в Україні фіксували збільшення пожеж внаслідок використання генераторів. Масово використовувати генератори українців змусили постійні масовані атаки Росії на енергетичну інфраструктуру та викликані ними відключення світла. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter