Терористу Андерсу Брейвіку, який убив 77 людей, відмовили в достроковому звільненні

Дата: 02 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Окружний суд міста Шієн (Норвегія) відмовив терористу Андерсу Брейвіку, який убив 77 та поранив більш ніж 200 людей, в умовно-достроковому звільненні.

Про це 1 лютого повідомило агентство новин Reuters.

Джерело: AP Photo / Frank Augstein

Прохання про дострокове звільнення терорист подав у вересні 2021 року. На той час він відсидів 10 із 21 присудженого йому року покарання, а тому, згідно із законодавством Норвегії, мав право на дострокове звільнення.

Судді, ухвалюючи йому вирок у 2011 році, передбачили можливість продовження строку для терориста необмежену кількість разів, адже Брейвік, на думку прокуратури, становитиме небезпеку й після його відбуття. Ці ж аргументи прокурори навели й під час розгляду прохання про дострокове звільнення. 

Слухання про дострокове звільнення розпочалися 18 січня 2022 року. У зал засідання терорист зайшов з аркушами на костюмі та портфелі, на яких було надруковано “Припиніть свій геноцид проти наших білих націй”. Потім, повернувшись до судді, Брейвік підняв руку в нацистському вітанні, показавши перед цим пальцями знак “переваги білої раси” – він же жест “OK”.

Аргументуючи відмову в достроковому звільненні терориста, суд у рішенні зазначив, що ризик насильства з боку терориста досі є реальним і значним та дорівнює тому, яким він був, коли Брейвік був уперше засуджений.

Теракт у Норвегії стався 22 липня 2011 року. Брейвік замінував будівлю парламенту й відразу після вибуху напав на молодіжний табір Норвезької робітничої партії на острові Утоя.

Терорист назвався агентом секретної служби та сказав вожатим табору, що приїхав провести інструктаж із безпеки. Після цього почав розстрілювати дітей і дорослих.

До того, як його зупинив спецзагін поліції, Брейвік убив 77 людей і поранив понад 200.

Брейвіка засудили до 21 року вʼязниці з можливістю необмеженої кількості продовжень цього терміну, але він тепер може просити про дострокове звільнення. Раніше засуджений подав два прохання – як Андерс Берінг Брейвік і як Фьотольф Гансен (його друге імʼя з 2017 року). Зараз суд відмовив йому в достроковому звільненні як Брейвіку, через рік він може подати аналогічне прохання вже як Гансен.

Раніше Брейвік безрезультатно скаржився до ЄСПЛ на нібито “нелюдські” умови в норвезькій в’язниці, які принижують його гідність. Терорист стверджував, що ізоляція в одиничній камері площею 31,5 квадратного метра порушує Європейську конвенцію з прав людини.

В ув’язненні в Брейвіка є доступ до книжок, він заочно закінчив відділення факультету політології університету в Осло та написав мемуари.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter