Норвезький суд почав розгляд прохання про дострокове звільнення терориста Брейвіка

Дата: 18 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Норвегії суд розпочав слухання щодо дострокового звільнення терориста Андерса Брейвіка, винного в смерті 77 та пораненні більше ніж 200 людей. 

Про це повідомляє видання VG.

Брейвік відсидів 10 із 21 присудженого йому року покарання, а тому, згідно із законодавством Норвегії, має право на дострокове звільнення.

Судді, ухвалюючи вирок у 2011 році, передбачили можливість продовження строку для терориста необмежену кількість разів, адже Брейвік, на думку прокуратури, становитиме небезпеку й після його відбуття. Ці ж аргументи прокурори навели й під час розгляду прохання про дострокове звільнення. 

На засідання, яке відбувалося в місті Шієн, Брейвік прийшов з аркушами, причепленими до костюма та портфеля, на яких було надруковано “Припиніть свій геноцид проти наших білих націй”.

Фото: ЕРА

Також він показав пальцями знак “ОК”, який дослідники вважають символом ненависті, що демонструє перевагу білої раси, та підняв руку в нацистському вітанні, звертаючись до судді. 

Розгляд прохання Брейвіка про дострокове звільнення триватиме щонайменше чотири дні, однак у разі його відхилення він має можливість подати ще одне, але через рік. Цю можливість він отримав 2017 року, коли змінив ім’я на Фьотольф Хансен.

Раніше Брейвік безрезультатно скаржився до ЄСПЛ на нібито “нелюдські” умови в норвезькій в’язниці, які принижують його гідність. Терорист стверджував, що ізоляція в одиночній камері площею 31,5 квадратного метра порушує Європейську конвенцію з прав людини.

В ув’язненні в Брейвіка є доступ до книжок, він заочно закінчив відділення факультету політології університету в Осло та написав мемуари.

Фотографія обкладинки: PAP / EPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter