Тенісистка Пен Шуай заявила, що ніколи не звинувачувала у зґвалтуванні колишнього віцепрем’єра Китаю

Дата: 20 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Китайська тенісистка Пен Шуай, яка на початку листопада розповіла про те, як колишній віцепрем’єр КНР Чжан Гаолі змусив її зайнятися сексом, заявила, що не звинувачувала нікого у зґвалтуванні.

Про це вона розповіла виданню Lianhe Zaobao.

На початку листопада Шуай у своєму акаунті в китайській соціальній мережі Weibo розповіла, що її примушував до сексу Чжан Гаолі, який у 2013–2018 роках обіймав посаду віцепрем’єра Держради Китаю.

Я не могла описати, як мені було огидно і скільки разів я запитувала себе, чи я все ще людина. Відчуваю себе ходячим мерцем”, – писала Пен.

Допис став першим публічним викриттям імовірного сексуального насильства з боку керівників компартії Китаю та швидко зник з мережі, як і сама Шуай. Уже 22 листопада, після публікації в китайських медіа нібито листа жінки із заспокоєннями, спортсменка вийшла на зв’язок з посадовцями Міжнародного олімпійського комітету та запевнила, що з нею все нормально.

Однак їх це не переконало.

Фрагмент видаленого допису Шуай з Weibo

В інтерв’ю виданню Lianhe Zaobao Шуай повідомила, що нині живе у власному будинку в Пекіні без нагляду, а на питання про те, чому в листопаді зникла її публікація у Weibo, відповіла, що це її особиста справа.

“Мені потрібно підкреслити один надзвичайно важливий момент: я ніколи не говорила і не писала про те, що мене хтось зґвалтував, я повинна акцентувати на цьому”, – сказала вона.

Своєю чергою в Жіночій тенісній асоціації, яка після розголосу історії з Шуай відмовилася проводити турніри в Китаї, не вважають, що слова тенісистки якось зняли занепокоєння щодо неї: 

“Ми, як і раніше, наполегливо закликаємо до повного, справедливого та прозорого розслідування її заяви про сексуальне насильство”.

Нагадаємо, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Водночас трохи менш ніж половина жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки, не зверталися по допомогу.

Минулого року спортсмени української збірної зі скелелазіння звинуватили тренера в сексуальних домаганнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter