Телеканал СТБ повертає шоу “Вагітна у 16” попри критику медійників та глядачів

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На українське телебачення поступово повертаються “довоєнні” програми. Приміром, нещодавно закінчився 12 сезон шоу “Холостяк”, а за декілька тижнів на екранах телевізорів зʼявиться “Вагітна у 16”. Анонс цієї програми викликав гучне обговорення та непорозуміння серед глядачів та журналістів. 

Рекламу нового сезону СТБ оприлюднили в інстаграмі. 

Скриншот анонсу програми “Вагітна у 16”

“Підліткова вагітність – це завжди стрес. Це великі емоційні переживання і ризик для здоров’я дівчини. Це пошуки правильного рішення. І часто, на жаль, це наслідок недопустимих дій, вчинених дорослими. Та що б не стало причиною – ми не можемо стояти осторонь. Ми пройдемо цей шлях разом з дівчатами, їхніми партнерами, батьками та нашими експертами заради світлого майбутнього кожної української дитини”, – йдеться у повідомленні.

Типовий випуск шоу “Вагітна у 16” починається зі знайомства з героїнею та її історією. Відповідно, для участі в проєкті зазвичай обирають дівчат 13–17 років зі складними життєвими обставинами, зокрема з неблагонадійних та неповних родин. 

Далі зображується історія стосунків з партнером та те, як дівчина, її хлопець та їхні батьки дізналися та відреагували на вагітність. Кульмінацією випусків є пологи. Наприкінці показується те, як складається життя нової родини надалі. 

“Я не можу собі пояснити, чому СТБ взагалі наважився це пускати в ефір. На фоні того, що у нас війна, що росіяни на окупованих територіях ґвалтують жінок, чоловіків, дітей, підлітків, що вже є задокументовано багато історій про зґвалтованих дівчат російськими військовими, які завагітніли, що вже є історії дівчат, яких ґвалтували по декілька росіян. Зруйноване життя, психіка. Для них “Вагітна у 16″ не так вже й весело, як для СТБ”, – зазначила журналістка Марина Шашкова, що працювала у таких виданнях як Kyiv Post, “Фокус” та НВ.

Пост Шашкової перепостили у фейсбук-групу “Жінки в медіа”, де інші журналістки також підтримали недоречність цього шоу, особливо у воєнний період. Так, медійниці запропонували СТБ зробити сюжет про доступ дівчат та жінок, що живуть в окупації, до екстреної контрацепції. 

“Чекаю, коли до повного набору повернуть “Кохана, ми вбиваємо дітей”. І зразу поясню. Ці шоу – паразитування на продажі чужих проблем у спеціально огидненій для подібних проєктів формі. Хочеться відволікти від війни? Варто подумати в бік освітніх шоу чи проєктів, які пропрацьовують соціалку не поверховим паразитарним методом”, – зазначила ведуча програми “Рагулі” Тетяна Микитенко.

Поділяють цю позицію і глядачі СТБ, що висловлюються у коментарях: “Ви б ще дівчат з Бучі і Бородянки зняли, а ще краще документалку з камер спостереження – яким чином, і від кого вони завагітніли. Нема ніякої людяності, емпатії і тактовності! Тільки хайп заради переглядів”, “Замість того, щоб разом зі своїми “психологами” провести просвітницьку програму серед підлітків, щоб такого не сталося, СТБ купу коштів вгепують в цей тупий проєкт”, “Навіть якщо ви зняли це до війни – проєкт і тоді був крінжовим, а не культовим. Можливо, пора переходити на щось більш тверезе?”.

Попри значну критику, прем’єра першого випуску нового сезону “Вагітна у 16” все ж відбудеться 5 лютого о 20:00. 

Оновлено: СТБ переніс прем’єру “Вагітної у 16” на невизначену дату.

Нагадаємо, що станом на 13 грудня 2022 року, українські прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства з боку російських військовослужбовців.

В ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ. Згідно з зібраними свідченнями, вік жертв сексуального насильства становить від 4 до 82 років. Жертвами є здебільшого жінки та дівчата, але загарбники також ґвалтують чоловіків і хлопчиків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter