Телеканал Euronews поки що не мовитиме в Україні

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відклала питання видавання ліцензії на українську версію телеканалу Euronews.

Таке рішення було ухвалене на засіданні 13 травня, повідомляється на сторінці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у фейсбуку.

Причина – брак даних, зокрема про бізнес-модель та ризики присутності російської держтелерадіокомпанії серед акціонерів Euronews.

За словами керівниці Центру Любові Цибульської, повторювати “помилку десятирічної давності й знову видавати ліцензію на Euronews Ukraine у нинішньому вигляді агентам російського впливу не можна”.

“Це як власноруч озброїти ворога. Вплив Кремля на нібито нейтральний канал помітний не лише в матеріалах російського Euronews, але й у підході до викладу англомовних новин. Там систематично “забувають”, що Крим – це Україна, а Росія – агресор”, – наголосила вона.

На сторінці центру подякували Нацраді за те, що там дослухалися до їхніх застережень щодо загрози посилення російського впливу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки наполегливо порадив Нацраді України з питань телебачення і радіомовлення уважно вивчити історію попередніх спроб запуску української версії Euronews і не допустити створення нового каналу російського впливу.

Euronews – мережа новинних телеканалів у Європі, трансляції ведуться 11 мовами. За інформацією “Детектора медіа”, вона належить однойменному акціонерному товариству, 88% акцій якого – у приватній компанії Media Globe Networks під керівництвом єгипетського мільярдера Нагіба Савіріса, 12% акцій належать 20 громадським і державним телекомпаніям – членам Європейської спілки мовників EBU (серед них російська ВДТРК).

Раніше телеканал працював на території України: у жовтні 2010 року за рішенням уряду Миколи Азарова між мовником та Національною телекомпанією України було підписано угоду про створення української версії Euronews строком на п’ять років з моменту початку мовлення – до 24 серпня 2016 року. Вона підлягала автоматичному подовженню після закінчення цього терміну. Мовлення телеканалу почалося 24 серпня 2011 року.

У трансляціях української версії Euronews були помічені відмінності в текстах новин каналу для вітчизняного та закордонного глядачів. Українська служба редагувала їх на користь президента-втікача Януковича. 

У 2021-му почалися проблеми з фінансуванням мовника, з 2013 року Україна взагалі перестала виконувати свої зобов’язання з фінансування Euronews, борг сягнув понад 10,5 млн євро.

Наприкінці 2014 року новий уряд і керівництво Національної телекомпанії заявили про намір достроково розірвати угоду з Euronews. 

Канал повністю припинив роботу української версії 21 травня 2017 року. 

У 2015 році мовник подав позов до суду про стягнення з НТКУ всією суми боргу, виграв його та влітку 2020 року отримав гроші після арешту рахунків НСТУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter