“Тебе мучать-мучать, тож, так чи інакше, ти щось видаєш”: херсонський партизан про методи катування в російському полоні

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Херсонський партизан, учасник руху опору, який передавав ЗСУ інформацію про базування та переміщення російської техніки, брав участь у знищенні колаборантів та представників окупаційної влади, потрапив до полону та провів у катівні ФСБ 75 днів. Його катували, залякували, морили голодом.

Про те, як влаштовано процес “розколювання” в катівні та які погляди мають працівники ФСБ, він розповів у відео на ютуб-каналі “Український свідок”.

Херсонський партизан. Скриншот з відео

Партизан зберіг анонімність, давав коментар журналісту спиною до камери.

За його словами, з початком повномасштабного вторгнення він разом з поплічниками спочатку займався волонтерством, намагався бути корисним українським військовим. Коли росіяни окупували Херсон, уже не було сенсу займатися волонтерством, щоб не потрапити в полон.

Почали шукати зв’язок із ЗСУ, зі спецслужбами. Передавали інформацію. Не було ресурсу, щоб працювати, тому почали збирати і до літа назбирали невеликий арсенал. Почали вираховувати колаборантів. Вирахували декількох “рєбят” і вбивали їх. Поки я був у полоні, ще одного підірвали хлопці та одного застрелили”, – розповів учасник руху опору.

Він каже, що в полон потрапив його знайомий, який не був залучений до партизанського руху. Під час обшуку знайшли його схований телефон, з якого виплило багато контактів. Цього хлопця катували, і він видав декілька адрес, їх почали “вивертати”, провели обшуки в помешканнях партизана.

“Як вийшли на мене конкретно, я гублюся в здогадах. Найімовірніше, було зовнішнє спостереження. Був з одним хлопцем у квартирі. Він вийшов у магазин, повернувся. І через кілька хвилин дзвінок у двері, я не встигаю видалити соцмережі. Він відкриває двері – вламується чоловік десять з автоматами в цивільному”, – згадав він.

Їх “вклали” на підлогу, футболку на голову, щоб нічого не бачив. Почали душити подовжувачем, бити, погрожувати пістолетом. Після чого повезли до катівні. Там прив’язали до стільця з металевими бильцями скотчем. До билець були пристебнуті електроди з “тапіком” (радянський телефон, який застосовують для катувань струмом. – Ред.), почали бити током та ставити запитання. 

“Як вони катують? Вони б’ють струмом, палками, гумовими кийками, ПВХ-трубами та морять голодом. Не дають спати постійно. Вони тебе закривають у холодній камері, постійно вриваються, б’ють тебе. У тебе збивається біологічний годинник: ти не розумієш, скільки часу, яка дата взагалі. Перебуваєш у постійній прострації. Вони тебе мучать-мучать, природно, що ти, так чи інакше, щось видаси. Враховуючи, що в них твій телефон, вони лазять по твоїх контактах, пробивають їх через якісь бази”, – говорить колишній в’язень катівні. 

Його протримали в полоні 75 днів. Вибили кілька зубів, але здебільшого вони намагаються не бити по обличчю, по відкритих частинах тіла. Тому били по плечах, по ногах, по спині. 

Росіяни “обіцяли”, що його посадять на 15 років за екстремізм, намагалися залякати.

“Казали: “Ти нацист – поїдеш на смертну кару в “ДНР”, “Ти передавав координати на військових – зараз ми тебе віддамо військовим, і вони тебе танком переїдуть”, “Віддамо кадирівцям, вони тобі голову відріжуть, вуха, ніс”. Покликали якогось свого кавказця, він там з акцентом лякав: “Ми тебе зараз будемо різати”, – пригадав партизан. 

Також він згадав, що на допитах працівники ФСБ говорили, що російська армія вже захопила Запоріжжя, Дніпро, користуючись тим, що полонені перебувають в інформаційному вакуумі. Головний розрахунок на те, щоб полонений був пригнічений, переляканий, постійно ослаблений. 

Є промиті (працівники ФСБ. – Ред.), які розповідають про “найманців НАТО”, “зомбінацистів”. Інші більш-менш адекватні. Але всі вони такі необільшовики. У них квінтесенція поглядів типу комунізм, Сталін, п’ятирічка, а з іншого боку, православ’я, імперія, царизм – ось це все в одну кучу. Вони не повністю знають історію своєї країни. Просто вирвані пропагандою яскраві моменти використовують. Вони з цього хочуть щось сплести, але воно не в’яжеться. А ти якщо знаєш історію і починаєш їм розповідати, то вони починають злитися, говорити: “Тобі що, закинути гранату в камеру? Завали **ало”. І луплять тебе за те, що сильно розумничаєш”, – розповів партизан.

За час у полоні він втратив приблизно 20 кг ваги, шкіра стала в’ялою. Коли вставав з ліжка, то починало паморочитися в голові.

Полоненому партизану вдалося затоваришувати з “добрим” ефесбівцем, якому теж не подобалася ситуація з вторгненням РФ в Україну:

Він не може просто розвернутись і піти: у нього тут уся сім’я. Водночас він розуміє, що все це нездорова історія. І сказав: “Губися, я твій номер дам з неправильними цифрами, коли приїде інша зміна ефесбешників”.

Відпустили його 11 жовтня. Рівно за місяць, 11 листопада, ЗСУ звільнили Херсон.

Читайте також: “Я кричу, а він уже непритомний”: підліток розповів про викрадення і катування під час окупації Чорнобаївки

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях. Також розслідується 855 справ щодо воєнних злочинів проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.

Також стало відомо, що 2022 року внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 16 502 особи. Національна поліція виявила 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумовано 1033 тіла цивільних та військових.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter