“Я кричу, а він уже непритомний”: підліток розповів про викрадення і катування під час окупації Чорнобаївки

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Під час окупації Чорнобаївки на Херсонщині росіяни викрали та тримали у полоні 14-річного Івана Федину. Його утримували у катівні, допитували та били разом з іншим підлітком.

Сюжет польського телебачення “TVP VOD” про Івана Федину з українськими субтитрами оприлюднила на своїй сторінці у фейсбуку Кам’янець-Подільська міська рада.

Іван Федина. Скриншот з відео

Івану Федині 14 років, народився у Чорнобаївці, яка знаходиться поруч із Херсоном. Займається важкою атлетикою.

Як згадує хлопець, з початком окупації Херсонської області в місті через безпосередню близькість до аеродрому “Чорнобаївка” не вщухали обстріли. Місцеві жителі були змушені місяцями жити у підвалах.

На очах Івана від обстрілу загинули двоє чоловіків. За його словами, “багато людей було поранено” за період окупації села.

Мені теж одного разу прилетіло. Ішов спокійно, уламок влучив у плече. Потрапив на місяць до лікарні”, – розповів підліток.

Поранення Івана Федини. Скриншот з відео

Хтось доніс на Івана окупаційній владі в Чорнобаївці і до нього додому прийшли російські військові. Батьки хлопця з криками намагалася відбити сина, але росіяни все ж надягли йому на голову мішок та привезли до катівні.

Під час допиту його били по голові, спині, ногах.

“Кажуть: “Нам розповіли, що ти зняв російський прапор. Що брат в українській армії, і що ти проти Росії”. Кажу: “Я нічого не знаю”. А вони: “Не бреши, ми знаємо, що ти шпигуєш і передаєш телефоном братові позиції для обстрілу. Тобі ж краще, якщо допомагатимеш нам”, – згадав він. 

Івана разом з іншим підлітком завели до підвалу і наказали стати на коліна, руки за голову. Солдат цілився у підлітків з автомата та кричав на них.

“Ударив мене у ногу. Я зробив крок на колінах — він вдарив знову. Мене ніби зламало навпіл. Били й мого друга Валентина. Вдарили його прикладом по голові. Я кричу, а він уже непритомний. Потім нас замкнули. Повернулися хвилин за 30–40. Валік прийшов до тями після того, як облили його водою. Валик ще лежав, а я вже приходив у себе”, – розповів Іван.

За словами підлітка, після цього його разом з другом витягнули з підвалу і сказали, що з ними “ще не закінчили”. Пригрозили, що повернуться по них, та відпустили.

Зараз 14-річний Іван Федина проходить психологічну реабілітацію в Кам’янці-Подільському разом з ще 80 дітьми з прифронтових територій за програмою “Дітям війни”.

Читайте також: На окупованій частині Херсонщини після російського полону помер волонтер з Нової Каховки

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях. Також розслідується 855 справ щодо воєнних злочинів проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.

Також стало відомо, що 2022 року внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 16 502 особи. Національна поліція виявила 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумовано 1033 тіла цивільних та військових.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter