На окупованій частині Херсонщини після російського полону помер волонтер з Нової Каховки

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

10 січня в Каховській центральній міській лікарні помер волонтер з Нової Каховки Сергій Федоренко, якого затримали та викрали окупанти за тиждень до того. Після російського полону на тілі волонтера були сліди жорстоких побоїв, сім гематом на голові, перебиті ноги.

Про це розповіла Центру журналістських розслідувань подруга волонтера, мешканка Нової Каховки Наталія Корж.

Сергій Федоренко. Фото із соцмереж

За словами Наталії Корж, 34-річний Сергій Федоренко зник 3 січня, коли представники російської окупаційної влади Нової Каховки зупинили машину, в якій він їхав разом з водієм. Їх затримали разом. Затриманого водія відпустили за кілька днів після того, як за нього заплатили викуп. В окупаційній поліції Нової Каховки друзям Сергія Федоренка повідомили, що його також відпустять через два-три дні, але цього не відбулося.

Батьку Сергія окупанти повідомили, що в його сина почалася “бєлка”, тому його відвезли до лікарні. Виявилося, що 7 січня Сергій Федоренко в тяжкому стані потрапив до Каховської лікарні. Колега волонтера поїхав до Каховської центральної міської лікарні, де зміг його відшукати. Після перебування в полоні на тілі чоловіка не було “живого місця”: на його тілі були сліди жорстоких побоїв, сім гематом на голові, перебиті ноги, трубка в роті, важкий подих.

“Колезі сказали приїхати наступного дня, щоб зустрітися з лікарем. Він приїхав, але вже було пізно. Серьожа не дочекався. Взяв, “зараза” такий, і пішов від нас. Вони його просто вбили, закатували до смерті”, – розповіла Наталія Корж.

Видання “Мост” повідомляло, що росіяни вже викрадали Сергія Федоренка наприкінці червня. Тоді він пробув у полоні 19 днів. Російське пропагандистське видання “РИА Новости” 10 липня опублікувало новину, у якій повідомлялося, що із Сергієм Федоренком контактувала СБУ. Начебто для того, щоб він надавав координати для ракетних ударів по Новій Каховці. Вказувалося, що 6 липня йому писали представники СБУ, але на той період він уже тривалий час перебував у полоні.

Як повідомляла ZMINA, 26 листопада в лісі під Новою Каховкою знайшли вбитими диякона помісної церкви християн віри євангельської Анатолія Прокопчука та його сина Олександра. Чоловіків викрали 22 листопада та вивезли їх у напрямку сусіднього села Райське. 

28 листопада зник 55-річний житель Нової Каховки Євген Рязанцев, після того як російські військові відібрали його човен. 19 грудня стало відомо, що рідні знайшли Євгена Рязанцева вбитим.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter