Таїланд став першою країною в Південно-Східній Азії, яка легалізувала одностатеві шлюби

Дата: 18 Червня 2024
A+ A- Підписатися

18 червня, у вівторок, сенат королівства схвалив закон про рівність шлюбів. Отже, Таїланд перший із країн Південно-Східної Азії узаконив одностатеві шлюби.

Про це повідомляє CNN.

Фото: Soe Zeya Tun / Reuters

130 сенаторів проголосували за, а чотири депутати виступили проти закону. Тепер документ ще має бути схвалений королем, утім це вважається формальністю. Закон набуде чинності через 120 днів після публікації в “Королівській газеті”.

Засновник Love Foundation Паньяпхон Піхаткхунарнон переконаний, що потенційний вплив цього закону величезний. Він не лише змінить життя багатьох пар, але й сприятиме формуванню справедливішого суспільства.

Закон надає одностатевим парам ті самі юридичні права та визнання, що й гетеросексуальним, включно з правами щодо спадкування, усиновлення та ухвалення рішень, що стосуються питань здоров’я чи життя партнера.

Попередні спроби легалізувати шлюбну рівність за останнє десятиліття не мали успіху. У 2020 році Конституційний суд постановив, що чинний закон Таїланду, який передбачає шлюб між чоловіком і жінкою, відповідає конституції.

Деякі з основних політичних партій, які змагалися на тогорічних виборах, обіцяли просувати шлюбну рівність у межах своїх кампаній. Прогресивна партія “Рух уперед”, яка отримала більшість місць, не змогла сформувати уряд, коли колишні суперники об’єдналися проти неї. Попри це прем’єр-міністр Таїланду Сеттха Тхавісін з партії Pheu Thai також пообіцяв внести законопроєкт про рівність шлюбів до парламенту.

“Це основне право – вибирати, кого любити”, – зазначив він на початку прайд-місяця. Тхавісін прагне зробити Таїланд гостинним місцем для ЛГБТІК-людей, тому він підтримав заявку на проведення Всесвітнього прайду у 2030 році.

Нагадаємо, що ЛГБТІК-тайці кажуть, що такі закони хоч забороняють дискримінацію, але вони однаково регулярно стикаються з упередженнями та навіть насильством у консервативному тайському суспільстві.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter